Peste 60 de soiuri şi hibrizi aflaţi în cultură la Staţiunea de cercetări legumicole Buzău au fost prezentaţi joi câtorva zeci de specialişti, fermieri şi reprezentanţi ai Academiei de ştiinţe agricole şi silvice care au participat la Ziua porţilor deschise.
„Din totalul celor 63 de soiuri şi hibrizi cu certificat de omologare, 20 sunt brevetaţi. Anul acesta au fost omologate tomatele portocalii Aura, un soi de fasole Maura, foarte productiv, soiul de castravete amar Rodeo, un soi de ardei iute Victor, picant, un soi de tomate cireaşă Sorana, foarte mici, de circa 10 grame, şi avem în curs de omologare un soi de busoioc roşu, loboda şi hibridul de vinete H1 Buzău, plus 18 combinaţii hibride de tomate”, a declarat secretarul ştiinţific al staţiunii, doctor biolog Floarea Burnichi.
Potrivit acestuia, dintre soiurile şi hibrizii brevetaţi cele mai cunoscute creaţii ale cercetătorilor buzoieni sunt ceapa roşie Rubiniu, ardeiul gras Buzău 10, tomatele cireaşă Carisma, tomatele Cristinica, varza de toamnă buzoiană, dar au obţinute brevete şi utilajele pentru extras seminţe din receptacule de ardei şi bostănoase, sau sera verticală.
Directorul staţiunii, Constantin Vlad, a făcut apel la păstrarea patrimoniului unităţii de cercetare. “Din peste 400 de hectare de teren arabil, staţiunea mai are circa 100 de hectare şi riscă să fie desfiinţată în urma unor retrocedări necontrolate, ceea ce ar avea un impact negativ asupra celor câteva mii de legumicultori din Buzău şi judeţele învecinate. Deja foarte mulţi legumicultori tineri au intrat în faliment din cauza invaziei de produse similare aduse din afară, mai ieftine, dar nocive pentru sănătatea populaţiei”, a mai spus Constantin Vlad. Sursa: Agerpres