Descentralizarea de către Consiliul Judeţean Sălaj către primării a programului de acordare a merelor pentru elevi a fost contestată joi de către directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Sălaj, Virgil Ţurcaş, în cadrul unei întâlniri de lucru a filialei Sălaj a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), la care a fost prezent şi Tiberiu Marc, preşedintele CJ.
Directorul APIA a apreciat că primăriile vor avea dificultăţi în gestionarea programului „Fructe în şcoli'” şi în găsirea unor furnizori pentru mere, condiţiile impuse fiind foarte restrictive, şi a cerut ca de acest program să se ocupe CJ Sălaj.
Faptul că hotărârea CJ, prin care le-a fost delegată gestionarea programului a fost dată târziu, la sfârşitul lunii august, şi că acest lucru trebuia făcut încă de la finele anului şcolar trecut, pentru ca primăriile să se poată ocupa din timp de organizarea de licitaţii, a fost de asemenea subliniat de Virgil Ţurcaş.
Preşedintele CJ Sălaj a dat, însă, asigurări că instituţia pe care o reprezintă va acorda tot sprijinul autorităţilor locale care vor avea probleme, adăugând faptul că descentralizarea micşorează riscul ca elevii din întreg judeţul să rămână fără fructe, aşa cum s-a întâmplat în anul şcolar trecut.
Tiberiu Marc a menţionat că astfel producătorii locali de mere, vor fi încurajaţi, în dauna fructelor din import. „Credeţi că producătorii de mere locali trebuie să facă borhot din ele?”, a întrebat retoric preşedintele CJ Sălaj.
Acesta a adăugat că merele primite în anul trecut de elevii din Sălaj erau din Polonia, în vreme ce un pomicultor din judeţ a furnizat mere în cadrul programului amintit în alt judeţ.