Cea mai mare plantaţie de măr din judeţul Vâlcea aparţine unei companii belgiene. Producătorii au anunţat că anul acesta vor să dubleze suprafaţa livezii, ajungând la 30 de hectare, a declarat luni primarul comunei Copăceni, Tironel Tâmplărescu.
Merele produse aici sunt livrate direct în Belgia. „Am discutat în aceste zile cu belgienii care deţin plantaţia de meri de pe teritoriul comunei noastre. Investitorii sunt mulţumiţi de producţia pe care au realizat-o aici, în ultimii ani. Vreau să spun că recolta merge direct la Bucureşti şi apoi pe pieţele belgiene. Deci dacă în prezent suprafaţa plantaţiei respective ocupă 15 hectare, belgienii vor ca în acest an să dubleze plantaţia şi să ajungă la aproximativ 30 de hectare. Un lucru important de menţionat este că pomicultorii străini vor să dezvolte şi alte tipuri de culturi, cum ar fi căpşunile. Noi le oferim tot sprijinul şi ne-am dori ca şi alţi investitori să ia exemplul belgienilor şi să revigorăm pomicultura din judeţ”, a spus primarul din Copăceni.
La această dată, primarul negociază cu Exploatarea Minieră Berbeşti, care deţine o suprafaţă dezafectată pe teritoriul comunei, pentru a prelua acest teren şi a-l oferi investitorilor care doresc să vină în Copăceni şi să dezvolte afaceri.
Sub-program pe pomicultură în noul PNDR
Una dintre multele probleme ale pomiculturii din România este starea învechită a plantaţiilor, urmată de lipsa posibilităţilor de finanţare a producătorilor români pentru înfiinţarea de plantaţii noi, performante.
Încă de anul trecut, ministrul Agriculturii Daniel Constantin declara că pentru prima dată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) s-au alocat 260 de milioane de euro pentru refacerea şi înfiinţarea de livezi pe o suprafaţă de 35.000 de hectare. “Vom avea pentru prima dată un sub-program pe pomicultură. Este meritul Comisiei Europene şi al comisarului Cioloş, care ne-a sfătuit să mergem către această zonă. Este, poate, mai birocratică această zonă pentru administraţie cel puţin, deoarece programul presupune o autoritate de management mai mică, alături de Autoritatea de Management pentru dezvoltare rurală, în condiţiile în care trebuie să gestionăm finanţarea din mai multe zone. Am alocat 260 de milioane de euro pentru a reface şi înfiinţa livezi pe 35.000 de hectare şi 40 de milioane de euro pentru zona de procesare, dar şi fonduri suficiente pentru a stimula crearea grupului de producători, asocierea şi promovarea acestor produse”, a explicat, la acea dată, ministrul agriculturii.