Din 12 iunie 2014, producătorii de magiun trebuie să respecte noi norme tehnice de fabricare. Ordinului MADR intrat în vigoare legiferează că magiunul se fabrică doar din prune proaspete, fără adaos de zahăr, şi conţine cel puţin 55% substanţă uscată.
„Prin Ordinul care reglementează conţinutul şi fabricarea magiunului din prune destinat consumului uman am definit foarte clar că magiunul trebuie obţinut din prune pentru că în piaţă erau produse care se numeau pe etichetă magiun de prune, dar în interior nu aveau nicio legătură cu prunele. Am dat şi o definiţie a magiunului, respectiv acesta este o pastă omogenă obţinută din fierberea prunelor proaspete după îndepărtarea părţilor necomestibile şi fără adaosuri de zahăr şi zaharuri. Se pot folosi ca ingrediente şi diferite seminţe, de floarea soarelui, de dovleac sau nuci. Pe de altă parte, produsul trebuie să prezinte un conţinut de substanţă uscată, de prune, egală cu 55% sau mai mult, acesta fiind determinat cu reflectometru”, a declarat Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale..
Acesta a precizat că ordinul nu se referă şi la gemul folosit la fabricarea produselor de panificaţie, precum cornuleţele, unde se vor putea folosi şi alte produse care să nu aibă concentraţia de substanţă uscată prevăzută în ordin. Deşi acest act normativ se referă doar la fabricarea magiunului, în opinia reprezentantului MADR, în viitor ar trebui reglementată toată gama de dulceţuri produse în România.
Producătorul magiunului de Topoloveni, SC Sonimpex, salută intrarea în vigoare a acestor reglementări, în condiţiile în care de mai bine de un an de zile s-a luptat pentru obţinerea unui standard de fabricare al magiunului în vederea eliminării concurenţei neloiale din piaţă.
Ordinul nu prevede sancţiuni pentru cei care nu respectă normele tehnice de fabricare, însă instituţiile abilitate să facă controalele pot aplica sancţiuni pentru cei care încalcă această reglementare, iar produsele care nu îndeplinesc normele vor fi scoase din piaţă. sursa: Agerpres