Producătorii de cartofi din judeţul Covasna estimează o producţie frumoasă, pentru anul acesta. Deocamdată, culturile sunt într-o stare foarte bună.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei producătorilor de cartofi din judeţ, Romulus Oprea, ploile din ultima perioadă au "prins" foarte bine, iar dacă vor scăpa de mană, de grindină şi de seceta prelungită, atunci agricultorii ar putea ieşi în câştig. „Pe teren lucrurile arată bine. E o primăvară-vară capricioasă, dar în ceea ce priveşte umiditatea e bine. Vom avea producţii bune, zic eu, dacă nu se întâmplă nimic. Dar, ştiţi cum e, agricultorii mereu sunt expuşi la riscuri”, a spus Romulus Oprea.
Preţul rămâne o necunoscută
În aceste condiţii, producătorii au emoţii din cauza preţului, întrucât cel mai adesea este în scădere atunci când pe piaţă e marfă multă. „Dacă producţiile sunt mari, preţurile sunt mici, dar dacă vom acoperi costurile şi vom obţine un mic profit ca să prindem curaj şi să putem porni producţia de anul viitor tot e bine. (...) Anul trecut a fost rentabil pentru producătorii de cartofi, chiar dacă la sfârşit piaţa s-a stricat din cauza importurilor nefiscalizate şi spun asta fără să mă ascund. (...) La producţia de cartofi inputurile sunt foarte mari, asta nu se înţelege la nivel de decizie. Cartoful e o cultură specială care presupune investiţii de minumum 15.000 de lei pe hectar la cartoful de consum şi 30.000 de lei pe hectar la cartoful de sămânţă, deci este o investiţie fantastică şi un risc deosebit, care în patru ani din cinci nu se acoperă”, a explicat Romulus Oprea, pentru Agerpres.
Anul acesta, în judeţul Covasna sunt cultivate circa 11.000 de hectare de teren cu cartofi, 24.000 de hectare cu cereale de toamnă, peste 1.000 de hectare cu rapiţă şi aproape 3.500 de hectare cu sfeclă de zahăr.