În cadrul întâlnirii de la Matca, legumicultorii din comuna gălăţeană i-au cerut ministrului Agriculturii soluţii pentru diminuarea pagubelor înregistrate din cauza viscolului în spaţiile protejate (solarii) cultivate cu legume extra timpurii, care au fost distruse în proporţie de 35%, fonduri pentru proiectele declarate eligibile, dar şi o piaţă de desfacere sigură.
„Nu vrem pomană şi nu stăm la mână întinsă, vrem soluţii pentru obţinerea unor credite mai avantajoase pentru sector dar şi pentru finanţarea tututor proiectelor eligibile din PNDR pe măsura 141 (Sprijinirea fermelor agricole de semi - subzistenţă n.r.) pentru că la ora actuală nu mai sunt bani. Vrem de asemenea să fie din nou acordat ajutorul de minimis pentru că nu a fost alocat decât 30% din suma prevăzută pentru sectorul de legume şi fructe”, a declarat Mircea Croitoru, preşedintele grupului de legumicultori din Matca.
Diminuarea întârzierilor la plată
Mătcaşii au mai solicitat noului ministru al Agriculturii să pună la punct Direcţia horticolă din MADR, dar şi suplimentarea personalului din centrele zonale ale APDRP, în speţă Constanţa, pentru evaluarea cât mai rapidă a proiectelor depuse de fermieri şi diminuarea întârzierilor la plată.
Protecţie pentru producţia internă de legume
Nu în ultimul rând, legumicultorii au cerut protecţie pentru producţia internă de legume, care este puternic concurată de importurile din Turcia şi nu numai, soluţii pentru intrarea în supermarketurile româneşti cu legumele autohtone şi evitarea speculei cu folia care acoperă solariile, în condiţiile în care preţul acesteia a crescut foarte mult după distrugerile înregistrate în acestă iarnă.
35% din solariile din comuna Matca au fost distruse
Potrivit primarului din comuna Matca, Nelu Costea, 35% din spaţiile protejate din comuna Matca au fost distruse de viscol şi zăpadă, 10-15% din acestea fiind distruse 100% după prima evaluare. „Săptămâna viitoare vom avea evaluate pagubele în totalitate, atât la nivelul solariilor cât şi din punct de vedere al producţiilor de legume extra-timpurii. Îi invit la primărie pe toţi producătorii care au avut de suferit din cauza zăpezii şi viscolului să vină să solicite o evaluare a pagubelor pentru a vedea cum putem să-i ajutăm”, a declarat primarul din Matca în cadrul întâlnirii avute cu producătorii agricoli şi ministrul Agriculturii.
Fuia nu le-a promis nimic legumicultorilor
Ministrul a ascultat toate solicitările agricultorilor şi le-a cerut acestora, la rândul lui, ca în termen de 10 zile să finalizeze evaluarea pagubelor urmând ca ulterior să găsească soluţii pentru problemele lor. „Din păcate banii europeni şi nici cei naţionali nu pot fi folosiţi pentru despăgubiri dacă legumicultorii nu sunt asiguraţi, dar căutăm alte forme forme de sprijin. Vă îndemn ca în 10 zile să finalizaţi evaluarea tuturor pagubelor şi ulterior să vedem ce fel de ajutor putem oferi. Deocamdată nu pot promite nimic din ceea ce nu sunt sigur că voi putea face pentru că vreau să mai vin în Matca. Dacă promit şi nu fac, mi-e jenă să mă întorc în acest loc”, a precizat Stelian Fuia.
sursa: Agerpres