Adama
AGRICOVER

Ce i-au cerut legumicultorii din Matca noului ministru al Agriculturii?

Publicat: 24 februarie 2012 - 11:11
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În cadrul întâlnirii de la Matca, legumicultorii din comuna gălăţeană i-au cerut ministrului Agriculturii soluţii pentru diminuarea pagubelor înregistrate din cauza viscolului în spaţiile protejate (solarii) cultivate cu legume extra timpurii, care au fost distruse în proporţie de 35%, fonduri pentru proiectele declarate eligibile, dar şi o piaţă de desfacere sigură.

„Nu vrem pomană şi nu stăm la mână întinsă, vrem soluţii pentru obţinerea unor credite mai avantajoase pentru sector dar şi pentru finanţarea tututor proiectelor eligibile din PNDR pe măsura 141 (Sprijinirea fermelor agricole de semi - subzistenţă n.r.) pentru că la ora actuală nu mai sunt bani. Vrem de asemenea să fie din nou acordat ajutorul de minimis pentru că nu a fost alocat decât 30% din suma prevăzută pentru sectorul de legume şi fructe”, a declarat Mircea Croitoru, preşedintele grupului de legumicultori din Matca.

Diminuarea întârzierilor la plată
Mătcaşii au mai solicitat noului ministru al Agriculturii să pună la punct Direcţia horticolă din MADR, dar şi suplimentarea personalului din centrele zonale ale APDRP, în speţă Constanţa, pentru evaluarea cât mai rapidă a proiectelor depuse de fermieri şi diminuarea întârzierilor la plată.

Protecţie pentru producţia internă de legume
Nu în ultimul rând, legumicultorii au cerut protecţie pentru producţia internă de legume, care este puternic concurată de importurile din Turcia şi nu numai, soluţii pentru intrarea în supermarketurile româneşti cu legumele autohtone şi evitarea speculei cu folia care acoperă solariile, în condiţiile în care preţul acesteia a crescut foarte mult după distrugerile înregistrate în acestă iarnă.

35% din solariile din comuna Matca au fost distruse
Potrivit primarului din comuna Matca, Nelu Costea, 35% din spaţiile protejate din comuna Matca au fost distruse de viscol şi zăpadă, 10-15% din acestea fiind distruse 100% după prima evaluare. „Săptămâna viitoare vom avea evaluate pagubele în totalitate, atât la nivelul solariilor cât şi din punct de vedere al producţiilor de legume extra-timpurii. Îi invit la primărie pe toţi producătorii care au avut de suferit din cauza zăpezii şi viscolului să vină să solicite o evaluare a pagubelor pentru a vedea cum putem să-i ajutăm”, a declarat primarul din Matca în cadrul întâlnirii avute cu producătorii agricoli şi ministrul Agriculturii.

Fuia nu le-a promis nimic legumicultorilor
Ministrul a ascultat toate solicitările agricultorilor şi le-a cerut acestora, la rândul lui, ca în termen de 10 zile să finalizeze evaluarea pagubelor urmând ca ulterior să găsească soluţii pentru problemele lor. „Din păcate banii europeni şi nici cei naţionali nu pot fi folosiţi pentru despăgubiri dacă legumicultorii nu sunt asiguraţi, dar căutăm alte forme forme de sprijin. Vă îndemn ca în 10 zile să finalizaţi evaluarea tuturor pagubelor şi ulterior să vedem ce fel de ajutor putem oferi. Deocamdată nu pot promite nimic din ceea ce nu sunt sigur că voi putea face pentru că vreau să mai vin în Matca. Dacă promit şi nu fac, mi-e jenă să mă întorc în acest loc”, a precizat Stelian Fuia.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2541 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

18 noiembrie 2024 - 17:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță închiderea, cu trei zile înainte de termenul limită, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-33 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol”, intervenție finanțată din Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

APIA: Trei fermieri români iau cele mai mari subvenții APIA din cultivarea legumelor!

APIA: Trei fermieri români iau cele mai mari subvenții APIA din cultivarea legumelor!

02 octombrie 2024 - 07:24

Peste 47.400 de fermieri au solicitat pentru campania 2024 ajutorul național tranzitoriu ANT 1 culturi în teren arabil pentru a cultiva în jur de 35.900 de hectare de legume în câmp și în solarii.

Un fermier român își donează întreaga recoltă, tone! El a spus motivul!

Un fermier român își donează întreaga recoltă, tone! El a spus motivul!

31 iulie 2024 - 11:07

Tone de fructe și legume sunt donate de un fermier din Botoșani în memoria soției sale, decedată acum aproape două luni. În plus, fermierul botoșănean spune că în acest fel vrea să încurajeze consumul de produse românești bio. Oricine poate intra în livadă să ia fructe.

Ce preț primesc producătorii români pe kilogramul de roșii! Care ar fi prețul corect!

Ce preț primesc producătorii români pe kilogramul de roșii! Care ar fi prețul corect!

13 iunie 2024 - 20:03

Tone de roșii aruncate, din cauză că producătorii de tomate nu au unde să le vândă. Intermediarii le dau producătorilor de roșii un preț prea mic pentru ca fermierii să își poată acoperi investițiile și costurile de producție.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

11 aprilie 2024 - 07:36

Fermierii care cultivă legume în sere sau solarii beneficiază și anul acesta de sprijinul cuplat pentru venit, subvenție europeană cu un cuantum substanțial pe hectar. O condiție obligatorie este cultivarea legumelor în pământ, serele hidroponice, de exemplu, fiind excluse de la această plată.

Lucrări în martie în livezi!

Lucrări în martie în livezi!

05 martie 2024 - 07:02

Ce lucrări trebuie făcute în luna martie în livezi? Aflăm din Calendarul fermierului publicat de Agenția Națională a Zonei Montane. 

Buget aprobat! Pot începe plățile către fermieri!

Buget aprobat! Pot începe plățile către fermieri!

19 februarie 2024 - 20:13

Guvernul a aprobat sumele necesare efectuării plății ajutorului de minimis către producătorii de legume și tomate cultivate în spații protejate pentru anul 2023. Când încep plățile către fermieri!

TOP scumpiri alimente în România!

TOP scumpiri alimente în România!

14 februarie 2024 - 21:01

Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 5,64%, în 2023. Sunt însă câteva produse alimentare de bază care s-au ieftinit considerabil în ultimul an.

Inedit: Ce metodă de vânzare a cartofilor a găsit un fermier din România!

Inedit: Ce metodă de vânzare a cartofilor a găsit un fermier din România!

13 februarie 2024 - 23:55

Un fermier din Șinteu, județul Bihor, și-a instalat, chiar lângă casă, un automat pentru vânzarea cartofilor, despre care afirmă că este primul de acest fel din România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
iorga
|
02. 24, 2012. Friday 14:23

Nu sunt solarii distruse numai la Matca domnilor! si in judetul Calarasi sunt pagube

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii