20% din cartofii consumaţi în România, în special importaţi din Germania, Olanda, Franţa şi Belgia, au fost, de fapt, excluşi de la consumul uman în ţara de origine. Este vorba despre cartofii foarte mari, preferaţi de către unii dintre noi.
La străini sunt furaj pentru animale
În străinătate, sunt folosiţi exclusiv drept hrană pentru animale, pe considerentul că sunt fie toxici, fie nehrănitori. În acelaşi timp gospodinele noastre preferă cartofii mari din importul în detrimentul celor mici, dar mai sănătoşi.
Spre exemplu cartoful uriaş nemţesc sau olandez intră în pungi la 2 lei sau 2,50 kilogramul. Puţini ştiu că în Germania, Franţa şi Spania, cartofii sub 3 centimetri în diametru şi cei mari, peste 6, sunt retraşi din start de la consum.
Explicaţia constă în faptul că faţă de cei medii, cei mici conţin cantităţi triple de solanina, o substanţă toxică dezvoltată sub coaja. Iar cei mari au 85% apă, faţă de 70% cât au cei medii. Concentraţia de proteine şi aminoacizi este la jumătate.
Însă, de cele mai multe ori, cartofii furajeri pentru străini şi buni pentru noi, au intrat ilegal în ţară, sau importul de cartofi a intrat în zona de evaziune fiscală.
Sunt şi locuri în care argumentul preţului cade pe loc secund şi important este gustul. Din fericire, în multe restaurante româneşti, care susţin că folosesc numai ingrediente premium, alegerea este cea corectă. Chiar dacă asta implică efort mai mare şi costuri suplimentare.
Un singur producător din Covasna livrează în Bucureşti cartof curăţat şi ambalat în vid, cu termen de garanţie trei zile. Cel din străinatate ar rezista şi trei luni, dar nu e gustos, reclamă bucătarii.
sursa: protv.ro