„Există o cerere mare de legume româneşti pentru consumul intern şi livrări în afară”, ne-a declarat Aurel Tănase, director general al OIPA Legume Fructe PRODCOM, întors de la un târg agricol organizat la Praga, capitala Cehiei, unde roşiile, castraveţii cornişor şi ardeioasele produse de fermierii români au primit aprecierile vizitatorilor şi cumpărătorilor.
„Am fost la Moscova şi Berlin, este un interes deosebit pentru producţia românească cu singura condiţie să respectăm restricţiie care sunt cerute în primul rând de siguranţa alimentară, de calitate şi de prezentarea produselor. De aceea, OIPA Legume Fructe PRODCOM va dezvolta un program pentru relansarea producţiei în spaţiile protejate pentru următorii ani”.
Program de sere şi solarii
Aurel Tănase susţine că până în anul 2020 se va derula construcţia a circa 300 de hectare de sere şi 3.000 de hectare de solarii, în condiţiile în care noul PNDR vizează facilităţi de finanţare până la 90 la sută din proiect pentru legumicultori.
Sprijin financiar pentru sectorul legume - fructe
Mai mult decât atât, producerea de legume în spaţiile protejate este susţinută prin acordarea din acest an a unui sprijin de plăţi cuplate în cuantum de 3.200 euro/ha/an pentru solarii şi de 6.300 euro/ha/an pentru sere.
De asemenea, vor fi stimulaţi şi cultivatorii de legume şi fructe destinate procesării şi conservării, sprijinul financiar cu plată se va aloca pentru:
mazăre şi fasole - 500 euro/ha/an; tomate -1.400 euro/ha/an: castraveţi cornişon – 500 euro/ha/an, dar şi pentru fructele destinate industrializării, speciile; măr, prun, cais, piersic, cireş şi vişin - 320 euro/ha/an
Producătorii de legume şi fructe vor primi aceste subvenţii doar la sfârşitul anului şi aceştia trebuie să facă dovada valorificării producţiei şi a livrării cu documente justificative şi contracte încheiate cu procesatorii pentru a fi eligibili.
Ofertă centralizată pentru export
OIPA Legume Fructe PRODCOM va încerca să realizeze în principalele bazine horticole din ţară o ofertă concentrată de legume şi fructe de la micii producători pentru că, susţine Aurel Tănase, sunt cereri destul de importante pentru exportul comunitar şi în afara lui.