Timp de aproape două decenii, cercetătorul Costel Vînătoru s-a dedicat studierii şi ameliorării în câmpurile SCDL Buzău a unor soiuri de ardei unici, redutabili în a concura cu cele mai iuţi varietăţi omologate în lume.
Colecţia de ardei este compusă din peste două sute de soiuri, iar liniile ameliorate de omul de ştiinţă buzoian cuprind produşi care dispun de o concentraţie extraordinar de mare de capsaicină - o componentă activă a plantelor din genul Capsicum (ardei) care dă iuţeala. „Noi am participat la Congresul Mondial de Horticultură din Brisbane - Australia, cu două lucrări, una vizând ardeiul iute. La acest for ştiinţific, am arătat unele lucruri care nu prea au fost spuse despre ardeiul iute. În primul rând, am vorbit despre conţinutul de capsaicină care este foarte important din punct de vedere medicinal. Pe plan internaţional se pune mare accent şi există o concurenţă acerbă în a obţine soiuri cu concentraţie mare de capsaicină, dar în acelaşi timp să aibă un conţinut uniform din această substanţă, lucru foarte greu de realizat la ardeiul iute. Şi am arătat că uniformitatea aceasta este dată, pe de o parte, de zestrea genetică, iar pe de alta, de condiţiile de mediu şi de cultură, care influenţează în proporţie mult mai mare decât la alte specii. Noi am cultivat în seră, în câmp şi în diverse moduri - izolat, neizolat, şi am arătat că variază foarte mult acest conţinut de capsaicină în funcţie de mediul de cultură. Şi pe lângă aceasta, am obţinut linii cu concentraţie foarte mare de capsaicină, depăşind lejer 2 milioane de unităţi pe scara Scoville, adică undeva la topul mondial”, ne-a declarat Costel Vînătoru, coordonatorul Laboratorului de Genetică şi Ameliorare al Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.
Detalii despre noua specie de ardei iute, ameliorată la staţiunea buzoiană, aflată încă în studiu, găsiţi în revista Recolte bogate – decembrie 2014!