Şedinţă de consultări astăzi, 20 august, la sediul MADR, cu asociaţiile profesionale ale fermierilor din toate sectoarele agriculturii. Invitaţi la discuţii au fost şi reprezentanţii legumicultorilor, OMIŞI până acum de pe lista beneficiarilor de sprijin în urma pierderilor provocate de criza economică generată de COVID.
"Am fost invitaţi de către Ministerul Agriculturii la consultări în momentul în care ne întrebam deja de ce legumicultura a fost exclusă de la stabilirea sumelor compensatorii. Şi sectorul nostru a suferit pierderi importante în urma pandemiei de Coronavirus", ne-a declarat Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt şi reprezentantul Uniunii Salvaţi Ţăranul Român, organizaţie înfiinţată în perioada de stare de urgenţă, când producătorii legumicoli se confruntau cu mari probleme legate în principal de desfacerea produselor.
CÂŢI BANI VOR PRIMI LEGUMICULTORII?
Cuantumul sprijinului pentru producătorii legumicoli va fi stabilit săptămâna viitoare, după ce, până luni, 24 august, organizaţiile profesionale trebuie să trimită la Ministerul Agriculturii o documentaţie justificativă pentru problemele cu care se confruntă acest sector în urma pandemiei de Covid-19.
CINE VA BENEFICIA DE AJUTORUL COVID?
La şedinţa de lucru de astăzi (n.r. - 20 august) de la MADR au fost stabilite condiţiile minime de eligibilitate. Prima şi cea mai importantă, ca şi în cazul crescătorilor de animale, este că beneficiarul trebuie să fie FERMIER ACTIV, înscris în evidenţele APIA.
Sprijinul va fi acordat atât pentru legumele produse în câmp cât şi pentru cele din spaţii protejate (sere, solarii), asta la insistenţele Uniunii Salvaţi Ţăranul Român.
În cazul legumelor în câmp, suprafaţa minimă solicitată pentru eligibilitate este de 3.000 mp iar sumele vor fi stabilite, ca şi în cazul fermelor zootehnice, pentru mai multe categorii de beneficiari, în funcţie de suprafaţa exploatată (de ex. între 3000 şi 5000 mp).
Pentru spaţiile protejate se vor calcula cuantumurile sprijinului pornind de la 0,3 ha: între 0,3 şi 0,5 ha, între 0,5 şi 1 ha, între 1 ha şi 2 ha, până la maxim 5 ha de solarii, conform solicitărilor venite din partea reprezentanţilor producătorilor legumicoli.
IMPORTANT. Suprafeţele cultivate cu legume care au beneficiat de ajutorul de minimis (programele "Usturoiul" şi "Tomata") NU VOR intra la plata sprijinului Covid. Beneficiarii celor două scheme de minimis vor putea solicita plata sprijinului, însă trebuie să scadă suprafeţele în cauză din totalul exploatat.
CARTOFII ŞI POMICULTURA VOR INTRA LA PLATĂ
Şi cultivatorii de cartof, respectiv pomicultorii vor beneficia de plata ajutorului Covid. Cuantumul sumelor va fi de asemenea stabilit în săptămâna care urmează.
În cazul cartofului suprafaţa minimă eligibilă la plată este de un hectar.
Ştire în curs de actualizare.
Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat, în debutul ședinței de Guvern, ținută miercuri seara, 19 august 2020, că până la sfârșitul săptămânii viitoare, Executivul va aproba toate proiectele de acte normative care stabilesc ajutoare excepționale pentru fermieri, crescători de animale, acordate de la bugetul de stat și a ajutorului de minimis pentru apicultori. Proiectele de acte normative sunt publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii. Citeşte detalii AICI: DECIZIE GUVERN: PLATA AJUTOARELOR COVID-19 PENTRU CRESCĂTORI ȘI A AJUTORULUI DE MINIMIS PENTRU APICULTORI!