Comisia de experţi ai guvernelor federale germane şi de stat însărcinată cu evaluarea cantităţii şi calităţii recoltei (BMEL) a observat că în 2016 s-a obţinut o recoltă moderată de cartofi. Faţă de anul trecut, se estimează o scădere a cantităţii totale cu aproape 2 %, ceea ce înseamnă o cantitate finală de aproximativ 10,2 milioane de tone de cartofi.
Informaţiile au fost transmise la bursa de toamnă a cartofului de la Hamburg. Potrivit sursei, recolta ar urma să fie cu 5 % mai redusă faţă de media multianuală. Întrucât recoltatul este în toi, cantitatea finală ar putea diferi de estimările iniţiale.
Suprafaţa cultivată - 235.500 ha
Suprafaţa cultivată cu cartofi este de circa 235.500 ha şi astfel foarte redusă. Faţă de anul trecut, suprafaţa cultivată a scăzut cu 0,5 %, relatează BMEL. Comercianţii însă au dubii privind aceste estimări, deoarece, în regiunea Nordhrein-Westfalen, suprafaţa cultivată cu cartofi s-a mărit cu 4%, iar în Niedersachsen asemenea.
Cu cele 100.000 ha cultivate cu cartofi, regiunea Niedersachsen rămâne cea mai mare regiune în care se cultivă cartoful în Germania, urmată de Bavaria cu aproximativ 40.000 ha şi Nordrhein-Westfalen cu peste 26.000 ha. Cu excepţia landului Niedersachsen, în toate statele federale, cultura cartofului s-a redus uşor sau a rămas la nivelul anului trecut. Ponderea suprafeţei totale cultivate cu cartofi reprezintă circa 2 % din suprafaţa agricolă totală.
Producţia medie este de 43,2 t/ha
Producţia la hectar diferă foarte mult în funcţie de regiune. În medie s-au obţinut 43,2 t/ha. Producţia este cu 1,4 % mai scăzută faţă de anul trecut şi cu 0,8 % mai redusă faţă de media multianuală. Cea mai mare producţie se înregistrează în regiunea Niedersachsen, cu 47,2 t/ha (anul trecut: 48,1), iar în Bavaria producţia este de 45,5 t/ha, după ce în 2015 se obţinuse o producţie catastrofală de 35,4 t/ha.
Condiţiile pentru culturi sunt în multe regiuni prea uscate şi problemele cresc pe zi ce trece. Dacă şi cum vor ajunge cartofii în depozite se va putea observa în săptămânile ce vor urma.
Sursa: agrarticker.de