Franţa a notificat Comisiei Europene intenţia sa de a elimina mutageneza aleatorie in vitro cu agenţi chimici sau fizici pentru a se conforma deciziei Consiliului de stat francez din februarie 2020.
Această hotărâre s-a bazat pe decizia Curţii Europene de Justiţie (CEJ) de acum doi ani, privind noile tehnici de ameliorare. Prin urmare, dacă va fi pusă în aplicare, această decizie va interzice utilizarea hibrizilor de rapiţă Clearfield rezistenţi la un anumit erbicid, ceea ce va avea un impact negativ asupra importurilor de sămânţă de rapiţă, în special din SUA, Canada şi America de Sud. Circa 10.000 de hectare au fost alocate sezonul acesta hibrizilor de rapiţă Clearfield.
Interesant este însă faptul că decretul francez nu face nici un fel de referire la hibrizii de floarea-soarelui de tip Clearfield, care au fost dezvoltaţi folosind tehnici similare. Se crede că o treime din suprafaţa de floarea soarelui însămânţată anul acesta în Franţa, respectiv 700.000 de hectare, este ocupată cu hibrizi de floarea-soarelui Clearfield.
Implicaţii pentru piaţa unică a UE
De asemenea, Franţa a notificat Comisia asupra intenţiei de a-şi modifica lista din catalogul oficial al seminţelor. Se ia în calcul eliminarea a şapte hibrizi de rapiţă din sistemul Clearfield, precum şi alte 103 varietăţi înscrise în catalogul oficial al seminţelor europene. Această decizie ar putea submina principiul pieţei unice al UE, întrucât aceste 103 soiuri pot fi comercializate legal în orice stat membru, în conformitate cu normele Uniunii.
Hibrizii Clearfield folosesc o trăsătură nemodificată genetic care permite utilizarea unui anumit erbicid pentru controlul buruienilor, dar nu afectează cu nimic plantele.