Franţa, cel mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană, a ridicat prognoza pentru recolta din acest an, pentru a doua oară în ultimele două luni.
Potrivit noilor estimări, producţia de grâu moale va fi de 33,5 milioane tone metrice, cu aproape un milion de tone mai mult decât a anunţat în urmă o lună Ministerul francez al Agriculturii. Asta reprezintă de fapt o scădere de 6,1 procente faţă de producţia înregistrată în 2010.
La NYSE Liffe din Paris, cotaţia grâului destinat industriei de morărit şi panificaţie a scăzut 18 procente din luna mai, în condiţiile în care Rusia şi-a reluat exporturile de cereale în urma interdicţiei de anul trecut.
Franţa s-a confruntat cu cea mai secetoasă primăvară din ultimii 50 de ani şi din această cauză randamentele au avut mult de suferit. Precipitaţiile înregistrate în iunie şi iulie au salvat totuşi recolta.
Exporturile franceze de grâu moale ar putea scădea la 13 milioane tone, după ce în urmă cu un an au totalizat 19,7 milioane tone. În 2011 s-a înregistrat un randament al producţiei de numai 6,68 tone la hectar, faţă de 7,24 tone cât s-a obţinut în sezonul precedent.
Perspectivele pentru recolta de grâu dur, soi utilizat în special pentru producţia de cuşcuş şi paste, au fost ridicate la 1,99 milioane tone, de la 1,96 milioane de tone.
Pe de altă parte, producţia de orz, utilizată în hrana animalelor şi industria berii, va scădea probabil 11 procente, până la valoarea de 8,96 milioane tone. Această estimare este totuşi superioară celei formulate luna trecută (8,79 milioane tone).
Producţia de porumb este de aşteptat să crească cu 2,5 la sută faţă de anul trecut, la 14,3 milioane tone, după ce guvernul a revizuit în sus perspectivele randamentelor.
În fine, recolta de rapiţă a Franţei este evaluată la 5,26 milioane tone, o creştere de 9,2 la sută comparativ cu anul trecut. Perspectivele pentru culturile oleaginoase au crescut şi ele de la 5,02 milioane tone în august şi 4,53 milioane tone estimate în luna iulie.