Ministrul Agriculturii le dă din nou asigurări fermierilor ale căror culturi agricole sunt calamitate de secetă în 2015 că vor primi despăgubiri de la bugetul de stat. Dacă micii fermieri pot spera să primească bani mai repede, pentru marii fermieri compensaţiile vor veni abia în primăvara anului viitor, însă nu toţi vor primi despăgubiri pentru toate suprafeţele afectate de secetă.
„Vom încerca să identificăm pierderile pe fiecare fermier în parte şi pe suprafeţele respective să intervenim cu despăgubiri în limita permisă de bugetul de stat. Concret, pentru fermierii mici şi care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafaţa cultivată vom interveni cu un ajutor de la buget de stat sub forma unei scheme de minimis. Aceasta va fi legiferată printr-o Hotărâre de Guvern, cel mai probabil în luna septembrie, urmând ca la prima rectificare bugetară, în funcţie de resursele pe care le primim să şi acordăm aceste despăgubiri în 2015”, a spus ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
În ceea ce priveşte despăgubirile pentru fermierii mari, ministrul a precizat că trebuie notificată Comisia Europeană, deoarece valoarea despăgubirilor este ceva mai mare. „Pentru fermierii mari, pentru că valoarea despăgubirilor este ceva mai mare, trebuie să notificăm Comisia Europeană după ce vom încheia statistica la care lucrăm cu acele comisii (comisiile de evaluare a pagubelor – n.red.). Estimăm că răspunsul Comisiei va veni în câteva luni de zile şi imediat vom acorda, cel mai probabil la începutul lui 2016. De asemenea, lucrăm şi la documentele pregătitoare pentru a solicita şi CE un ajutor, cu speranţa că îl vom şi primi, dacă nu, există deja un angajament al Guvernului pentru celelalte scheme la care am făcut referire”, a adăugat Daniel Constantin.
Baciu (LAPAR): „Nu vor intra în discuţie acele suprafeţe care dispun de sisteme de irigaţii funcţionale şi nu au fost irigate”
„Pentru cei mici există un fond de minimis, şi în funcţie de fiecare evaluare din teren vor primi bani fermierii mici, iar pentru fermierii mari, să vedem ce sumă se adună, se notifică la Bruxelles şi până în mai 2016 se încearcă o bonificaţie; nu pot să spun că va acoperi daunele produse de secetă. Aşteptăm să se treacă efectiv la evaluarea pagubelor ca să vedem unde ne încadrăm, care este suprafaţa, care este suma. Această evaluare se face până la sfârşitul recoltării, care, de exemplu, în zona de nord a ţării se poate încheia la sfârşitul lunii octombrie, începutul lui noiembrie”, ne-a spus Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, după întâlnirea din 17 august cu ministrul Agriculturii. „Nu vor intra în discuţie acele suprafeţe care dispun de sisteme de irigaţii funcţionale şi nu au fost irigate”, a mai precizat Baciu.
La întâlnirea din 17 august de la MADR au fost prezenţi reprezentanţi ai LAPAR, Pro Agro, LUAIR şi Prodcom Legume-Fructe, iar din partea autorităţilor statului au fost ministrul Daniel Constantin, secretarul de stat în MADR Daniel Botănoiu, reprezentanţi ai direcţiilor specializate din MADR, precum şi ai APIA, AFIR şi ANIF. Premierul Victor Ponta nu a fost la întâlnire, dar „cu siguranţă o să i se aducă la cunoştinţă ceea ce a fost acolo”, susţine şeful LAPAR.
Principalele teme de discuţie au fost efectele secetei asupra producţiei agricole şi despăgubirile pentru fermieri, recolta de cereale din 2015 şi, nu în ultimul rând, sistemele de irigaţii. „S-au notat problemle pe măsurile pentru modernizarea irigaţii, pe Măsura 125 (din PNDR 2007-2013 – n.red.), pentru că mai avem şi acolo câteva restanţe şi pe Măsura 4.3 (din PNDR 2014-2020) erau nişte criterii de eligibilitate care erau foarte greu de obţinut din partea OUAI-rilor care nu au funcţionat şi erau excluse de la finanţare, că le cerea o adeverinţă şi să prezinte facturi pe ultimii şapte ani, dar ei nu funcţionaseră. (...) Am ridicat problema şi pentru susţinerea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru subvenţionarea irigaţiilor”, ne-a spus Viorel Nica, preşedintele LUAIR, după întâlnirea de la MADR.
Potrivit lui Nica, reprezentanţii producătorilor agricoli se vor întâlni şi săptămâna viitoare cu ministrul Agriculturii şi cu reprezentanţii MADR pentru a continua disucţiile pe aceste teme. Vor fi însă organizate întâlniri separate cu reprezentanţii fermierilor din sectoarele de irigaţii, producţie vegetală, zootehnie.