Fermierii nu pot spera la un avans din subvenția pe suprafață dacă nu sunt finalizate, la nivel național, toate verificările din teren. În multe dintre județe, nici nu au început eșantioanele de control. APIA este într-o întârziere de o lună.
Un procent de 5% din totalul fermierilor care au depus cereri unice de plată este verificat în teren de angajații Agenției de Plăți și Intervenții din Agricultură (APIA). Cum se alege un eșantion de control? Până la 70% din fermierii care urmează să fie verificați sunt aleși la întâmplare de calculator. Restul eșantionului poate fi format din reclamații înregistrate la APIA, spune Dorel Stânea, șeful APIA Brașov.
De cele mai multe ori și anonimele sunt luate în seamă. Adică, oricine poate să telefoneze sau să scrie la APIA că vecinul are parcela năpădită de buruieni, nelucrată, etc. iar angajații APIA sunt obligați să verifice veridicitatea informațiilor.
Cum se fac verificările în teren? La cea mai recentă videoconferință, Mihai Puțintei, directorul general APIA, le-a comunicat subalternilor săi de la centrele județene APIA din țară să controleze fermele în întregime. De exemplu, la o fermă de producție vegetală de 100 ha, în 2014, angajații APIA erau obligați să verifice doar jumătate din numărul parcelelor. Din 2015 verifică toate parcelele.
Controlăm parcelele unui fermier răspândite, să spun așa, în jurul lacului Bâlea de pe Transfăgărășan. Colegii mei merg și stau o săptămână cu cortul, dacă nu sunt în apropierea unei pensiuni unde să se poată caza. Bat cu piciorul toate terenurile. În acea zonă, orice pas poate fi periculos, spune șeful APIA Brașov.
Fermierii nu pot să primească un avans din subvenția pe suprafață dacă nu sunt finalizate toate eșantioanele de control, spun regulamentele europene. Și dacă mai sunt doi fermieri de verificat în toată țara și tot nu se pot face plățile, spune Dorel Stânea.
Pe surse am aflat că nu este pregătit nici programul informatic cu ajutorul căruia calculatorul stabilește care este cuantumul subvenției pe suprafață pentru fiecare fermier în parte. De exemplu, sunt cereri unice de plată bifate pentru tineri fermieri, pentru plata redistributivă, etc. Calculatorul generează automat suma. Se pare că două echipe SIVECO muncesc 24 de ore din 24 să facă acest soft funcțional.
942.000 de fermieri au depus cererea unică de plată, anul acesta, pentru o suprafață solicitată la plată de 9,53 de milioane de hectare, mai mică prin comparație cu anul trecut când APIA a înregistrat la plată 9,8 milioane hectare.
Plata pe suprafață (SAPS) este 77,08 euro/ha, la care se adaugă plata pentru înverzire, plata redistributivă, plata pentru tineri fermieri (în cazul în care cererea unică de plată a fost depusă de un fermier cu vârsta de până la 40 de ani) și ajutorul național tranzitoriu. Subvenția pentru un tânăr fermier poate ajunge la 226,5 euro/ha, fără sprijinul cuplat.