Discuţiile purtate cu fermierii din Bărăgan au scos în evidenţă îngrijorarea privind preţurile de achiziţie a produselor agricole din noua recoltă practicate de traderi.
Preţuri speculative?!
„În piaţă se vorbeşte de un preţ de referinţă de 145 de euro/tona de orz adus în port, între 162 şi 165/euro pe tonă la grâu şi de 315 – 320 euro/tonă pentru rapiţă. De regulă în ultimii ani s-a observat că înainte de recoltare cu două – trei săptămâni se practică un preţ speculativ, aruncându-se nişte valori în piaţă care sunt sau nu aceleaşi ca la recoltare. Din această cauză, fermierii nu se grăbesc să încheie contracte de vânzare cu marile companii”, ne-a declarat oficialul unui cunoscut furnizor de material genetic semincer.
Potrivit unor analişti citati de zf.ro se estimează că grâul fi cotat de la pragul de 850 lei/tonă, însă tendinţa în lunile de vară urmează să fie una de scădere.
La rapiţă, preţul a scăzut considerabil
Ovidiu Vasile, un fermier din Ialomiţa, ce lucrează o suprafaţă de 1.300 de hectare, susţine că la ora actuată piaţa este foarte volatilă, se schimbă de la o zi la alta. „În ultimele săptămâni, la rapiţă a scăzut considerabil preţul, iniţial a pornit de la 363 de euro/tonă, acum a ajuns la 247 euro/tonă. Este o cotaţie estimativă din care se mai scad 25 de euro şi cheltuielile cu transportul până la port. Comparativ cu anul trecut, preţul rapiţei va suferi o depreciere cu 15 spre 20 la sută”, consideră cultivatorul.
Preţuri mai bune la cerealele păioase
În ceea ce priveşte cerealele păioase, Ovidiu Vasile crede că o să avem un preţ mai bun la grâu, comparativ cu cel de plecare de anul trecut, pentru cei care au încheiat contracte. Astfel, potrivit fermierului s-au perfectat înţelegeri contractuale undeva la 0,72 lei kg, cam 167 de euro/tona, preţul pentru început este unul bun, comparativ cu anul trecut.
„Conspiraţia” marilor jucători!?
„Eu sunt un tip mai reticent, dacă vom corobora producţiile la rapiţă şi cu preţurile e clar că noi, fermierii, vom avea venituri mult mai mici decât cele cu care eram obişnuiţi până acum. Probabil că traderii, marii jucători din piaţă, se întâlnesc, există o conspiraţie a preţurilor joase. Eu nu credeam lucrurile astea, dar tind să cred că se cam întâmplă; în ultima perioadă parcă prea s-au plafonat preţurile şi mai toţi au acelaşi preţ”, ne-a declarat Ovidiu Vasile.
Depozitând producţia: pierzi ori câştigi!
„E normal că în primă fază e bine să ai un spaţiu de depozitare că altfel eşti silit să dai recolta la orice preţ ce iese atunci pe piaţă, dar asta pe moment. Pe o perioadă mai lungă nu se ştie iarăşi, poţi să câştigi, dar poţi să şi pierzi, asta e”, este de părere fermierul care de curând a vândut ultimele cantităţi de grâu depozitate în spaţiile proprii la 0,83 lei/kg.
Costurile pe produs mai mari cu 30 %
„Toate culturile arată foarte bine, problema mare sunt preţurile care se anunţă a fi foarte scăzute. A fost un sezon agricol capricios, cu ploi multe şi cu temperaturi crescute care au favorizat apariţia bolilor, de aceea am fost nevoit să fac mai multe tratamente. Spre exemplu, la grâu, costurile au fost destul de ridicate, automat preţul de cost al produsului va sări cu 20-30 la sută”, ne-a declarat Bogdan Furfurică, care lucrează 950 de hectare de teren preluat în arendă, în zona Silistraru, judeţul Brăila.
Braicoop negociază cu traderii
Potrivit producătorilor agricoli brăileni, preţurile maximale care se vehiculează în piaţă sunt următoarele: 600 de lei/tona de orz, 700 lei/tona de grâu şi 1.400 lei/tona de rapiţă. În această perioadă, cooperatorii de la Braicoop negociază cu mai mulţi traderi preţurile şi condiţiile de livrare a noii recolte.
Ministrul în “silenzio stampa”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat, recent la Brăila, că va fi în “silenzio stampa” când va fi vorba despre noua recoltă, pentru a nu influenţa preţul cerealelor aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi. „Eu nu vreau să vorbesc despre preţ, nu vreau să vorbesc de producţiile din anul acesta, pentru că asta ar influenţa preţurile. Am spus-o de fiecare dată: să nu vorbim, să nu ne grăbim, chiar dacă, sigur, traderii, pe de o parte, spun că avem producţie foarte mare, producătorii, pe de altă parte, spun că va fi o producţie mai mică cu nu ştiu cât la sută. V-aş ruga foarte mult, pentru a nu influenţa preţul, mai ales în această regiune, mai ales având în vedere situaţia din Ucraina şi seceta din Statele Unite, nu aş vrea să avansăm, deocamdată, producţii”, a cerut titularul de la Agricultură.
Combinele, gata de a intra în lan
În judeţul Brăila, orzul a ajuns aproape de momentul recoltării, în câteva zile combinele din Insula Mare vor intra în lanurile cultivate. În schimb, fermierii gălăţeni vor mai aştepta încă vreo două săptămâni ca să înceapă treieratul orzului.