Adama
AGRICOVER

Fermierii se tem de preţurile mici ale noii recolte

Publicat: 14 iunie 2014 - 19:46
Comenteaza   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Discuţiile purtate cu fermierii din Bărăgan au scos în evidenţă îngrijorarea privind preţurile de achiziţie a produselor agricole din noua recoltă practicate de traderi. 

Preţuri speculative?!
„În piaţă se vorbeşte de un preţ de referinţă de 145 de euro/tona de orz adus în port, între 162 şi 165/euro pe tonă la grâu şi de 315 – 320 euro/tonă pentru rapiţă. De regulă în ultimii ani s-a observat că înainte de recoltare cu două – trei săptămâni se practică un preţ speculativ, aruncându-se nişte valori în piaţă care sunt sau nu aceleaşi ca la recoltare. Din această cauză, fermierii nu se grăbesc să încheie contracte de vânzare cu marile companii”, ne-a declarat oficialul unui cunoscut furnizor de material genetic semincer.
Potrivit unor analişti citati de zf.ro se estimează că grâul fi cotat de la pragul de 850 lei/tonă, însă tendinţa în lunile de vară urmează să fie una de scădere.

La rapiţă, preţul a scăzut considerabil
Ovidiu Vasile, un fermier din Ialomiţa, ce lucrează o suprafaţă de 1.300 de hectare, susţine că la ora actuată piaţa este foarte volatilă, se schimbă de la o zi la alta. „În ultimele săptămâni, la rapiţă a scăzut considerabil preţul, iniţial a pornit de la 363 de euro/tonă, acum a ajuns la 247 euro/tonă. Este o cotaţie estimativă din care se mai scad 25 de euro şi cheltuielile cu transportul până la port. Comparativ cu anul trecut, preţul rapiţei va suferi o depreciere cu 15 spre 20 la sută”, consideră cultivatorul.

Preţuri mai bune la cerealele păioase
În ceea ce priveşte cerealele păioase, Ovidiu Vasile crede că o să avem un preţ mai bun la grâu, comparativ cu cel de plecare de anul trecut, pentru cei care au încheiat contracte. Astfel, potrivit fermierului s-au perfectat înţelegeri contractuale undeva la 0,72 lei kg, cam 167 de euro/tona, preţul pentru început este unul bun, comparativ cu anul trecut.

„Conspiraţia” marilor jucători!?
„Eu sunt un tip mai reticent, dacă vom corobora producţiile la rapiţă şi cu preţurile e clar că noi, fermierii, vom avea venituri mult mai mici decât cele cu care eram obişnuiţi până acum. Probabil că traderii, marii jucători din piaţă, se întâlnesc, există o conspiraţie a preţurilor joase. Eu nu credeam lucrurile astea, dar tind să cred că se cam întâmplă; în ultima perioadă parcă prea s-au plafonat preţurile şi mai toţi au acelaşi preţ”, ne-a declarat Ovidiu Vasile.

Depozitând producţia: pierzi ori câştigi!
„E normal că în primă fază e bine să ai un spaţiu de depozitare că altfel eşti silit să dai recolta la orice preţ ce iese atunci pe piaţă, dar asta pe moment. Pe o perioadă mai lungă nu se ştie iarăşi, poţi să câştigi, dar poţi să şi pierzi, asta e”, este de părere fermierul care de curând a vândut ultimele cantităţi de grâu depozitate în spaţiile proprii la 0,83 lei/kg.

Costurile pe produs mai mari cu 30 %
„Toate culturile arată foarte bine, problema mare sunt preţurile care se anunţă a fi foarte scăzute. A fost un sezon agricol capricios, cu ploi multe şi cu temperaturi crescute care au favorizat apariţia bolilor, de aceea am fost nevoit să fac mai multe tratamente. Spre exemplu, la grâu, costurile au fost destul de ridicate, automat preţul de cost al produsului va sări cu 20-30 la sută”, ne-a declarat Bogdan Furfurică, care lucrează 950 de hectare de teren preluat în arendă, în zona Silistraru, judeţul Brăila.

Braicoop negociază cu traderii
Potrivit producătorilor agricoli brăileni, preţurile maximale care se vehiculează în piaţă sunt următoarele: 600 de lei/tona de orz, 700 lei/tona de grâu şi 1.400 lei/tona de rapiţă. În această perioadă, cooperatorii de la Braicoop negociază cu mai mulţi traderi preţurile şi condiţiile de livrare a noii recolte.

Ministrul în “silenzio stampa”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat, recent la Brăila, că va fi în “silenzio stampa” când va fi vorba despre noua recoltă, pentru a nu influenţa preţul cerealelor aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi. „Eu nu vreau să vorbesc despre preţ, nu vreau să vorbesc de producţiile din anul acesta, pentru că asta ar influenţa preţurile. Am spus-o de fiecare dată: să nu vorbim, să nu ne grăbim, chiar dacă, sigur, traderii, pe de o parte, spun că avem producţie foarte mare, producătorii, pe de altă parte, spun că va fi o producţie mai mică cu nu ştiu cât la sută. V-aş ruga foarte mult, pentru a nu influenţa preţul, mai ales în această regiune, mai ales având în vedere situaţia din Ucraina şi seceta din Statele Unite, nu aş vrea să avansăm, deocamdată, producţii”, a cerut titularul de la Agricultură.

Combinele, gata de a intra în lan
În judeţul Brăila, orzul a ajuns aproape de momentul recoltării, în câteva zile combinele din Insula Mare vor intra în lanurile cultivate. În schimb, fermierii gălăţeni vor mai aştepta încă vreo două săptămâni ca să înceapă treieratul orzului.

Vizualizat: 3798 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

21 noiembrie 2024 - 14:37

Crescătorii de animale din România au mereu probleme cu pășunea închiriată de la primării. Se întâmplă adesea ca aceste suprafețe să ajungă la cei care nu dețin animale și nu pot asigura încărcătura minimă de 0,3 UVM/hectar. Legea se schimbă, anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri, 20 noiembrie 2024, cu crescătorii de ovine.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii