4 august este ultima zi de depunere a cererii de acord prealabil pentru ajutorul de stat la motorina folosită în agricultură. Pe o căldură năucitoare, centrele APIA sunt luate cu asalt de fermieri. Dar odată ajunși acolo, oamenii au surprize dintre cele mai nedorite.
Fermierul Vasile Stanciu din Galați are întreprindere individuală și funcționarul APIA i-a comunicat sec că nu e bun contul deschis la Trezorerie. Mi-a spus că trebuie să fie exact ca ăla deschis pentru societăți comerciale sau pentru persoane fizice autorizate. Degeaba i-am explicat că dețin întreprindere individuală. Nu înțeleg! Noi, cei cu întreprinderi individuale, nu suntem nici în car, nici în căruță?! M-am dus de la APIA la Trezorerie. Acolo am fost refuzat. Nu vor să-mi facă un cont așa cum au societățile comerciale. M-am întors la APIA și am vrut să dau numărul de cont de la banca comercială. Am fost refuzat: ne trebuie un cont de la Trezorerie. Până la urmă, cu mare greutate, funcționarul APIA mi-a acceptat dosarul cu acte pentru cererea de ajutor la motorină. Eu am semnat deja cererea de acord prealabil. Dar acordul nu a ieșit, am văzut în lege că iese în 10 zile. Nu am vrut să rămân fără banii ăștia, că de bani o să am nevoie în toamnă, așa că am insistat să depun tot dosarul cu actele necesare pentru ajutorul de stat. Ați văzut câte acte ne trebuie? O valiză!
Un alt fermier din Vrancea ne-a scris pe Agroinfo că la APIA a aflat cu stupoare că au mai apărut alte trei formulare despre care nu știa nimeni nimic. Fermierii se tem că vor rămâne fără banii pentru acciza la motorină. Ajutorul de stat se acordă sub forma rambursării diferenței dintre acciza standard și acciza pentru motorina folosită în agricultură, adică pentru motorina folosită la lucrări agricole, în sectoarele vegetal, zootehnic sau de îmbunătățiri funciare, acciza este 21 de euro/1.000 de litri.
Fermierii sunt nemulțumiți și de împărțirea pe cote trimestriale a cantității de motorină la care au dreptul într-un an. Nimeni de la Ministerul Agriculturii sau de la APIA nu le-a explicat de ce s-a procedat așa. Agricultorii spun că firesc li s-ar părea să aibă o cotă anuală de motorină pe care să o folosească cum cred ei, nu să fie împărțită cantitatea pe trimestre. Poate într-un trimestru nu-și vor consuma respectiva cotă, iar în altul, când sunt mai multe lucrări agricole, vor avea nevoie de mai multă motorină.