Fermierii noștri au fost mereu nemulțumiți de politica agricolă inechitabilă promovată de Bruxelles. Există diferențe mari între plata pe suprafață de care beneficiază, de exemplu, fermierii din Malta, unde este cea mai mare subvenție, și plata care li se dă fermierilor români. Care este motivul?
Subvențiile au fost acceptate de noi la negocierile din Comisia Europeană ca plată pe suprafață pe când ceilalți fermieri europeni încasează plata pe exploatație. Noi nu am putut să negociem o plată pe exploatație pentru că terenul era fărămițat, predominau suprafețele foarte mici de teren. Și atunci am fost de acord cu această plată pe suprafață, ca să primim bani și de la 1 ha. Ori, în Uniunea Europeană media este de 16 – 17 ha. Al doilea motiv este că am avut date statistice care nu ne-au favorizat deloc. Exploatațiile agricole mici și multe fac la nivel național să fie diminuată producția la hectar. Nici acum nu depășim la grâu 3.500-3.700 kg/ha ceea ce este foarte puțin, în condițiile în care avem fermieri mari care obțin câte 8 tone/ha. Dar structura aceasta duală a exploatațiilor foarte multe mici și foarte puține mari face ca, per ansamblu, să suferim la producțiile medii. Și nici nu am reușit să ne stabilim o politică cu plata pe exploatație, spune Elena Tatomir, director general în Ministerul Agriculturii.
Din anul 2018 se schimbă situația, subvențiile vor fi acordate pe fermă și o să vedem ce sume vor fi smulse de la Comisia Europeană pentru fermierii români. Asta în condițiile în care îndrăznețul plan de cadastrare a tuturor terenurilor agricole, demarat de Ministerul Dezvoltării Regionale nu va fi un fiasco. Fără cadastrare suntem în pericol de a pierde banii de la UE.
Subvențiile date fermierilor din țările membre UE diferă de la țară la țară. Nu există o politică unitară în acest sens. La nivelul anului 2014, media subvenției pe suprafață (SAPS) în Uniunea Europeană era de aproximativ 270 euro/ha. Iată cum arată un clasament:
1. 600 euro/ha primesc fermierii din Malta;
2. 459 euro/ha, Olanda;
3. 418 euro/ha, Grecia;
4. 394 euro/ha, Italia;
5. 291 euro/ha, Franța;
6. 222 euro/ha, Marea Britanie;
7. 212 euro/ha, Polonia
Fermierii noștri primesc mai puțin decât fermierii polonezi. În anul 2013, plata pe suprafață pe care au primit-o fermierii români a fost de 137 euro/ha, iar pentru 2014, rotunjită, suma a ajuns la aproximativ 157 euro/ha. Sunt datele pe care am reușit să le obținem dintr-o statistică a serviciilor de Autorizare Plăți în Agricultură, din APIA, făcută la nivelul anului 2014.