Comisia Europeană a acceptat o derogare de 120 de zile pentru utilizarea produselor Nuprid Al 600 FS şi Modesto 480 FS în acest sezon pentru tratamentul seminţelor de rapiţă
La presiunea Asociaţiei producătorilor de seminţe din România şi a structurilor de organizare ale producătorilor agricoli, autorităţile române au notificat Comisia Europeană privind comercializarea pe piaţă a unor produse pentru tratament sămânţă din clasa neonicotinoidelor pentru o perioadă de 120 de zile.
Demersul României a fost acceptat şi, ca atare, produsele Nuprid Al 600 FS şi Modesto 480 FS pot fi utilizate şi în acest sezon pentru tratamentul seminţelor de rapiţă.
Derogare valabilă până la 30 octombrie 2014
Autorizarea folosirii acestor insecticide este în vigoare începând cu 30 iunie a.c. şi până la sfârşitul lunii octombrie (30.10.2014).
Modesto 480 FS este recomandat împotriva puricilor mici ai cruciferelor (Phyllotreta spp.) şi a puricelui mare al cruciferelor (Psylliodes spp.) în doză de 1,25 l /100 Kg seminţe, iar Nuprid Al 600 FS - 6 l/t.
Potrivit Ministerului Agriculturii, vânzarea şi utilizarea acestor produse pe teritoriul României se va face cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare. În vederea reducerii riscului asociat utilizării produselor de protecţie a plantelor, companiile producătoare vor comercializa produsele numai agenţilor economici care fac dovada că tratamentul va fi efectuat în instalaţii profesionale, cu personal calificat.
În autorizaţiile eliberate temporar de câtre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se prevede în mod expres interzicerea creării de stocuri de produse sau seminţe tratate după data de 30 octombrie 2014.
Anul trecut, la 1 decembrie 2013, Uniunea Europeană a restricţionat utilizarea a trei produse de protecţia plantelor din grupa neonicotinoidelor pentru motivul că ar prezenta un grad ridicat de nocivitate pentru familiile de albine. Regulamentul nr 485/2013 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr 540/2011 a interzis folosirea substanţelor active clotianidin, imidaclorprid şi tiametoxam în tratarea seminţelor, dar şi utilizarea şi vânzarea seminţelor tratate cu produse de protecţia plantelor care conţin aceste substanţe active.