Cercetarea românească are nevoie de o gură de oxigen. Fermierii care vor folosi sămânță certificată românească sau soiuri autohtone primesc punctaje suplimentare și au prioritate la depunerea proiectelor.
S-a vorbit foarte mult despre cercetare, s-a vorbit despre faptul că se importă sămânță, material genetic. Cred că a venit momentul să punem în valoare cercetarea românească, cercetare care s-a dezvoltat, dar care are un potențial, zic eu, nepus în valoare suficient. Sper ca, în perioada următoare, să folosim mai bine produsele furnizate în agricultură de cercetarea românească, spune ministrul Daniel Constantin.
Din anul 2018, în unele sectoare și acordarea ajutoarelor financiare va fi condiționată de folosirea sămânței certificate românești. De exemplu, cultivatorii de cartofi care nu folosesc sămânța certificată românească vor rămâne fără subvenții.
Fermierii care mizează pe material genetic românesc au prioritate și la depunerea proiectelor pentru investiții în ferme, submăsura 4.1, lansată pe 25 martie. Pentru anul acesta este disponibilă suma de 205.776.952 de euro. Banii se împart frățește între fermele de producție vegetală și fermele din sectorul zootehnic.
Nu vreau să fie o competiție între sectorul vegetal și cel zootehnic. Sunt alocări diferite: 72 de milioane de euro pentru sectorul vegetal și 72 de milioane de euro pentru zootehnie, adaugă ministrul Agriculturii. Din totalul sumei pregătite pentru 2015, peste 62 de milioane de euro revin fermelor de familie și zonei montane.