Nemulțumire mare printre fermierii din Galați! Agricultorii spun că au fost nevoiți să plătească transportul comisiei de evaluare a culturilor afectate de secetă. Direcția Agricolă nu are nici personal, dar nici buget.
Inițial, cei de la Direcția Agricolă au cerut primăriilor din comune să le plătească transportul. Primăriile au refuzat. Fiecare instituție are bugetul ei. Nu avea primăria de unde să scoată bani. Am fost întrebați, noi, fermierii, dacă suntem de acord să plătim. Aveam altă soluție?! Nu vreau să merg în toamnă, la Finanțe, și să mi se spună că vreau să declar o producție mai mică. Dacă am actul prin care comisia confirmă că mi-a fost cultura afectată de secetă nu mai sunt bănuit că aș fi hoț și nu mai sunt refuzat când cer înapoi TVA. Oricum, cei de la Finanțe ne amână și câte jumătate de an cu rambursarea TVA, noi ne cerșim banii la care avem dreptul și pe care statul îi folosește fără să ne dea dobândă, spune fermierul Vasile Stanciu, care exploatează peste 400 ha.
Comisiile de evaluare a pagubelor provocate de secetă sunt formate din specialiști ai Direcției Agricole, un inginer agronom, și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Fermierilor li s-a promis că vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite. Pentru acordarea acestor despăgubiri e nevoie însă de o evaluare a situației, iar datele adunate de comisii din teren sunt centralizate la Prefecturile din județele afectate de secetă.
Avem posibilitatea să acordăm, timp de trei ani, în mod direct un ajutor de minimis de până la 15.000 de euro pentru suprafețele și fermele mici. Dar, pe lângă asta, sunt ferme mari care riscă să fie calamitate și pentru că sumele depășesc 15.000 de euro trebuie să notificăm Comisia Europeană că acordăm aceste despăgubiri, a declarat ministrul Daniel Constantin, în urmă cu două săptămâni.