Plățile directe derulate, anul trecut, prin APIA, au atins un grad de absorbție a fondurilor europene de 97%, spune George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Pe de altă parte, fermierii ar fi reușit și pe dezvoltare rurală să angajeze mai multe proiecte dacă băncile s-ar fi dovedit mai generoase.
Pe zona programului de dezvoltare rurală, am ajuns la un grad de absorbție de aproximativ 85% cu o plată către beneficiari de 7,53 miliarde de euro. Pe Fonduri Europene pentru Garantare în Agricultură (FEGA), deci prin Agenția de Plăți, am ajuns la 97% absorbție cu o plată până-n prezent de 7,58 miliarde de euro, spune secretarul de stat.
Ambiția de a atinge un grad de absorbție de 100% pe PNDR s-a împiedicat în diverse probleme, principala fiind dezangajările. 99% dintre proiectele reziliate au la bază lipsa confinanțării. Toți beneficiarii privați din cadrul programului trebuiau să aibă o parte de finanțare proprie. Din pricina crizei economice și a variațiilor puternice din economie, foarte mulți beneficiari nu au avut cofinanțarea promisă la depunerea proiectului, explică Turtoi.
Alte proiecte au fost anulate din pricina condițiilor artificiale create de fermieri cu scopul încasării banilor europeni. Exemplul pe care-l dă secretarul de stat este hilar și bun de prins într-o antologie de umor.
Ce înseamnă aceste condiții artificiale? Dacă un beneficiar nu a îndeplinit niște condiții, le-a creat artificial ca să devină eligibil sau să ia o finanțare mai mare, să obțină un punctaj mai mare la criteriile de selecție. Și vă dau un exemplu simplu. Într-un audit, am întâlnit o bătrânică de 80 de ani care ne spunea: vezi, maică, ce tractor frumos am în spate. Ea era beneficiarul proiectului și ea presta servicii în acel sat cu acest tractor. Și normal că proiectul a fost reziliat.