Argentina speră să ajungă la o producţie anuală de 160 milioane tone de cereale, iar valoarea exporturilor să atingă 100 miliarde dolari, până în 2020, în conformitate cu planul strategic anunţat de preşedintele Cristina Kirchner la începutul acestei săptămâni.
Pentru a îndeplini acest obiectiv, statul sud-american - unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume - ar trebui să crească producţia de cereale cu 50 la sută în următorii nouă ani.
„În 2020, vom produce mai mult de 160 de milioane tone de cereale datorită progreselor tehnologice şi ştiinţifice”, a dat asigurări preşedintele argentinian, anunţând totodată că, potrivit planului, zona de producţie de cereale se va extinde de la 34 milioane la 42 milioane de hectare.
În momentul de faţă, Argentina este al doilea exportator de porumb din lume, al treilea cel mai mare exportator de soia şi pe locul patru în ceea ce priveşte exporturile de grâu.
Potrivit estimărilor preliminare, în sezonul care a început luna trecută şi se va încheiea în august 2012, fermierii argentinieni vor recolta un record de 28 milioane tone metrice de porumb de pe 3,5 milioane hectare. Pe de altă parte, grâul a fost cultivat pe o suprafaţă de 4,6 milioane hectare.
Consiliul Bursei de Comerţ de la Chicago (CBOT) a scăzut cu 14 cenţi (1,9 %) cotaţia futures pentru porumbul de livrare din luna decembrie, preţul unei baniţe ajungând la 7,34 dolari. În schimb, grâul de iarnă este acum tranzacţionat la 7,38 dolari baniţa, mai puţin cu 13,5 cenţi (1,8 %).