Urmează trei luni cu ploi mai multe decât în mod normal, după care vor veni două luni de secetă extremă, la fel de gravă ca în 2015, avertizează meteorologii. Însă nu peste tot va fi la fel. Ce ne aşteaptă în 2016 şi care va fi cultura cea mai afectată?
Lunile iulie şi august vor sta sub semnul secetei, la fel ca în anul trecut, când am avut o secetă grea. Anul trecut, am spus că vor fi precipitaţii excedentare în aprilie şi mai. În martie, anul trecut, şi chiar în aprilie, au fost inundaţii la Galaţi. Prin urmare, prognoza pe termen lung s-a adeverit. Ce vreau să spun este că, anul acesta, la nivel naţional, în aprilie, mai şi iunie vor fi cantităţi peste norme, dar s-ar putea ca la Bacău, de exemplu, să fie secetă. Dacă informaţiile sunt interpretate corect, pot fi utile şi pe termen lung, a afirmat citat de Agerpres, Ion Sandu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Mondiale a Meteorologiei.
Elena Mateescu, director executiv ANM, a menţionat că, din punct de vedere agrometeorologic, în majoritatea regiunilor agricole, rezerva de umiditate din solul agricol va fi deficitară, în special în regiunile sudice, sud-estice, estice şi vestice: În intervalul iulie-august 2016, rezerva de umiditate a solului în cultura de porumb, pe profilul de 0-100 cm, va putea înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute în majoritatea regiunilor regiunilor agricole. Cele mai mari deficite de apă în sol sunt posibile în regiunile agricole din sudul, sud-estul, estul şi vestul ţării, unde seceta pedologică va fi extremă sau deosebit de puternică.
Cum va fi vremea de Paşti?
Întrebat cum se va prezenta vremea în perioada de Paşte, inclusiv ziua de 1 Mai, directorul general al ANM a menţionat că estimările nu se pot face decât cu maximum 3-4 zile înainte. Prognozele pe două săptămâni sunt utile, iar prognozele sunt mai exacte cu 3 - 4 zile înainte. Dacă mă întrebaţi astăzi cum va fi vremea la Crăciun sau la Paşte, vă spun că aceste estimări nu pot fi făcute nici de către Centrul European, nici de către noi. Nu este posibil, pentru că, de exemplu, cele mai mari computere din lume pot să furnizeze informaţii prin modele atmosferice pe 3, 5, 7, 10 zile, maxim. Nu poate face nimeni o prognoză precisă cu o lună de zile înainte, a explicat Ion Sandu, citat de Agerpres.