Comisia pentru agricultură se întrunește, marți, 9 iunie. Cel mai important subiect dezbătut este cofinanțarea măsurilor și submăsurilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală.
Problema cofinanțării a fost așezată pe prima poziție a ordinii de zi. Membrii Comisiei dezbat eventualele soluții de cofinanțare a măsurilor și submăsurilor cu reprezentanți ai Băncii Naționale, ai Eximbank, CEC, Agricover, AFIR și APIA. Ministrul Daniel Constantin a declarat pe 27 mai, la Conferința Națională LAPAR, că România ar fi absorbit mai multe fonduri europene dacă ar fi fost rezolvată problema cofinanțării proiectelor.
Pe zona de dezvoltare rurală avem astăzi 84%, din PNDR 2007-2014, fonduri deja plătite de Comisia Europeană. De ce nu suntem mai sus? Pentru că se putea mai sus și vă spun în cunoștință de cauză. (...) Primul motiv este capacitatea de cofinanțare. Au fost situații în anul 2014, dar și în 2015, în zona de investiții și procesare când băncile au dat scrisoare de confort, iar când fermierul a ajuns să contracteze creditul, nu l-a mai primit. Și s-a ajuns la rezilierea de contracte de sute de milioane de euro, a declarat șeful Agriculturii românești.
Ministrul a mai spus, cu același prilej, că s-a introdus în noul PNDR posibilitatea ca instituțiile financiare, altele decât băncile, să poată să acorde credite fermierilor. Creditarea se face mai ușor și dobânda trebuie să fie mai mică, așa cum se întâmplă în alte state europene. Probabil, din acest motiv este invitat la dezbatere și Agricover.
La orele prânzului, Comisia are programată discutarea propunerii legislative privind modificarea art. 3, alin. 1 din Legea 108/2014 privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice. Subiectul a rămas nediscutat săptămâna trecută. Iată ce articol din lege va suferi modificări: Art 3, alin.1: Produsele agricole vegetale obţinute după recoltare, provenite din exploataţiile agricole, se transportă de la punctele de recoltare la spaţiile de depozitare proprii ale exploataţiilor agricole în cauză cu avizul de însoţire a mărfii, fără ca vehiculele folosite în acest scop să deţină tichet de cântar.
Următorul punct pe ordinea de zi este proiectul de lege pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente. Agroinfo a anunțat deja că APIA preia, din această săptămână, cererile unice pentru plata pe suprafață depuse de utilizatorii de pășuni și fânețe care nu au animale. În actul normativ, a fost schimbată definiția utilizatorului de pășuni și fânețe, astfel că au dreptul la subvenții și fermierii care nu au animale, dar cosesc și vând fânul.
Ultimul punct dezbătut de parlamentari este propunerea legislativă privind promovarea investițiilor în exploatațiile agricole mici și mijlocii.