370 de milioane de euro a fost suma cu care au fost despăgubiți fermierii în 2007 pentru pagubele suferite de pe urma secetei, spune ministrul Agriculturii. Banii puteau fi investiți în sistemul de irigații.
Valoarea despăgubirilor, dacă ne uităm în trecut, ar fi reabilitat câteva sisteme de irigații. Numai în anul 2007 s-au acordat despăgubiri de 370 milioane de euro. Și anul acesta vor fi sume importante. Cred că ar trebui să mizăm pe investiții și să nu mai acordăm, în fiecare an, despăgubiri, spune Daniel Constantin.
De un avans din despăgubiri ar putea beneficia fermierii încă din decembrie. Pierderile de venit suferite de fermieri vor fi calculate în funcție de media veniturilor din ultimii trei ani. În luna septembrie vom definitiva situația la nivel național, după care vom notifica Comisia Europeană. Am început deja discuțiile. Conform Regulamentului European există o singură posibilitate și anume să compensăm pierderea de venit pe care au înregistrat-o fermierii în acest an, comparativ cu media veniturilor din ultimii trei ani. Încă din anul 2015 vom încerca să venim cu o parte consistentă din aceste despăgubiri, urmînd a le definitiva în primăvara anului viitor, adaugă șeful Agriculturii românești.
Ce procent din pierderile de venit suferite de fermieri va fi acoperit de despăgubiri? Ministrul Agriculturii nu poate să spere decât că va fi un procent cât mai mare. Cu siguranță, într-un anumit procent, toți cei care au suferit pierderi vor primi despăgubiri.
Emil Florian Dumitru, președintele Federației Pro Agro, propune ca fiecare fermier să fie despăgubit în funcție de pierderile suferite. Să nu se acorde o sumă fixă pe hectar, de exemplu. Despăgubirile nu ar trebui uniformizate pentru că nici seceta nu a fost uniformă. Unii dintre fermieri au suferit pagube mai mari, alții mai mici.