Lansarea campaniei de depunere a cererii unice pentru plățile directe și a primelor măsuri din PNDR se pot face doar dacă Executivul aprobă bugetul pentru toate schemele de plată, spune George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
„Deci, ca să putem să le lansăm avem nevoie de două chestiuni: hotărârea de Guvern pentru alocarea bugetului pe fiecare schemă de plată. Este pe flux deja și sperăm să intre în ședința de miercuri a Executivului. Și a doua chestiune, Ordinul de ministru prin care detaliem procedurile de plată și de verificare a cererilor unice.”
Schemele de plăți directe care se acordă sunt: schema de plată unică pe suprafață, ajutor național tranzitoriu (ANT), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat, schema simplificată pentru micii fermieri.
„Fermierul nu are cum să-și dea seama acum, când se aprobă bugetul, care este suma pe care o va primi. Adică, se spune, de exemplu, pentru plățile cuplate pe roșii sunt nu știu câte milioane de euro. Îți poți da seama ce subvenție ai? Nu. De ce? Pentru că filozofia noului program nu este ca în vechiul program. Adică, cel puțin pe partea de FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă n.r.). Ai o alocare pe toată sesiunea, pe anul respectiv, primești cererile. După ce stabilești care sunt cererile eligibile, în urma autorizării lor, plafonul total se împarte la numărul de cereri și-ți dă care e subvenția. Dacă sunt mai puține cereri, subvenția e mai mare, dacă sunt mai multe cereri, subvenția e mai mică”, spune George Turtoi.
Depunerea cererilor unice la APIA ar trebui să înceapă pe 16 martie, iar lansarea primelor măsuri din PNDR 2014-2020 este plănuită pentru 25 martie. Plafoanele naționale ale statelor membre UE sunt stabilite în Anexa 2 a Regulamentului UE 1307 din 2013. Pentru anul 2015, România are alocată suma de 1.629,9 milioane de euro.