Furia fermierilor amărâți și îngropați în datorii amenință să explodeze! Ceea ce Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Ministerul Agriculturii au considerat o reușită, începerea plăților la data promisă, 8 aprilie 2016, pentru fermierii români este un eșec pe toată linia. Plățile directe par bifate doar pe hârtie!
Cu cât sunt mai argumentate explicațiile APIA, cu atât mai furios devine fermierul român amărât, plin de datorii și fără bani în buzunar. Starea tensionată s-a prelungit prea mult. Agricultorii nu au bani pentru inputuri, nu au bani să-și achite datoriile, au plătit impozitele și birurile la ANAF și fluieră a pagubă când își accesează conturile.
Conducerea APIA împarte acești fermieri care au conturile goale, la această oră, pe categorii. O categorie clară, pe care s-a bătut deja monedă, este a fermierilor din eșantionul de control, 55.875 de fermieri români sunt în această situație. Fie că vorbim de teledetecție sau control clasic, acești fermieri sunt acceptati cu greutate pe lista albă a plății.
Conducerea APIA detaliază și alte categorii de fermieri care nu au primit încă subvențiile și dezvăluie și motivele, unele chiar stupide, pentru care banii nu au ajuns la destinație.
Există o categorie de fermieri dintre cei autorizați la plată, sunt circa 3.000 – 3.500 de fermieri, din cei 729.000, pentru care au fost făcute ordinele de plată, au fost transmise la bănci și au venit înapoi refuzurile de plată din cauză că au conturile invalide. Fermierul și-a închis contul respectiv, nu a anunțat la APIA închiderea contului și abia acum când a văzut că nu au intrat banii a constatat că el are un alt cont bancar. Sigur că aici avem o procedură foarte clară. Fermierul ne comunică numărul contului în baza notificării pe care noi, APIA, o facem privind invaliditatea contului bancar. Introducem contul în sistem și se reia fluxul.
Mai există și fermieri care au fost, tot așa, cu conturi invalide de la plățile în avans, și pentru acești fermieri am reluat pe noile fluxuri. Dacă mai există fermieri care au conturi invalide și nu au comunicat la APIA noile conturi, îi sfătuim să se adreseze în cel mai scurt timp colegilor din APIA pentru rectificarea acestei situații și reluarea plății, spune Nicolae Horumbă, directorul general adjunct APIA.
Altă categorie ar fi a fermierilor care au făcut transfer de exploatații care generează niște particularități în cazul autorizării la plată și a calculării plății pentru că mulți dintre ei sunt fermieri mici și pentru aceștia lucrurile se nuanțează. Plata pentru micul fermier este o sumă din mai multe scheme de plată pe care fermierul le accesează din FEGA. În cazul în care transferul de exploatație se face între doi mici fermieri sau între doi fermieri, unul care este înregistrat în schema de mici fermieri și unul care nu este, lucrurile se complică. Este o situație în care plata trebuie gândită în așa fel încât să se plafoneze la 1.250 euro (maximul sumei acordată pentru schema de mici fermieri), adaugă șeful adjunct APIA.
O altă categorie este a fermierilor de la care trebuie recuperate sancțiunile multianuale, sunt 7.100 de fermieri în această situație. De pe această listă neagră cu categorii blocate la plata subvențiilor nu lipsesc nici fermierii care au încălcat o regulă sau alta de eco-condiționalitate.