Toată lumea care are la APIA categorii de pajişti trebuie să aibă şi animale, dacă nu, nu poate beneficia de subvenţii. Asta trebuie să fie filosofia, este de părere Claudiu Frânc, preşedintele FCBR.
„Legea pajiştilor spune că pajiştile se exploatează cel puţin o dată pe an, prin cosire sau păşunare. Toată lumea care are la APIA categorii de pajişti trebuie să aibă şi animale, dacă nu, nu poate beneficia de subvenţii. Asta trebuie să fie filosofia. Vom încerca să modificăm acest aspect prin normele de aplicare a legii pajiştilor, care sunt elaborate acum şi urmează să fie aprobate”, ne-a declarat Claudiu Frânc, preşedintele FCBR.
Potrivit lui Frânc, normele ar trebui finalizate şi aprobate „de urgenţă”, deoarece trebuie notificate la Comisia Europeană.
Cine şi când va face amenajamentele zoo-pastorale?
Un alt aspect dificil de implementat din Legea pajiştilor (Legea 86/2014 pentru aprobarea OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente) este legat de amenajamentele pastorale. „Să vedem cine e o să facă amenajamentele zoo-pastorale obligatorii, care trebuie făcute de primării, care nu au oameni angajaţi. În plus, amenajamentele pastorale trebuie făcute în perioada de vegetaţie a păşunii, care acum este sub zăpadă. Când o să le facă şi cum o să depună fermierii cereri? Plus că aceste amenajamnete trebuie avizate de Institutul de pajişti de la Braşov. Ce capacitate au ei să verifice şi avizeze toate amenajamentele pentru toate păşunile din România? (...) Ar fi o variantă să se accepte cererile, dar să nu se facă plăţile până nu se depun amenajamentele, şi atunci pînă în octombrie- noiembrie ar avea timp să le facă, dar şi aşa ar trebui prinse şi universităţile care au specializări pentru pajişti să intre în procesul de avizare”, a adăugat preşedintele FCBR.
Detalii privind Legea pajiştilor găsiţi în revista Ferma nr.1/2015!