Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunţat că şi-a majorat estimările privind recolta de cereale din 2011, până la 2,310 miliarde tone, cu trei milioane tone mai mult decât în precedentele estimări şi cu 68 milioane tone mai mult decât recolta din 2010/2011. Separat, FAO a anunţat şi că preţurile produselor alimentare au scăzut pentru a treia lună consecutiv în septembrie şi ar putea să scadă în continuare, odată cu cererea.
Revizuirea include o majorare cu 4,6% sau 30 milioane tone a estimărilor privind recolta de grâu, o majorare cu 3% (14 milioane tone) a estimărilor privind recolta de orez şi o majorare cu 2,1% (24 milioane tone) a estimărilor privind recolta de porumb şi orz.
Cu toate acestea, în pofida estimărilor privind creşterea producţiei, raportul FAO avertizează că din cauza încetinirii ritmului de relansare a economiei globale şi a riscurilor crescute de recesiune, există incertitudini cu privire la impactul asupra securităţii alimentare mondiale.
Indicele pentru preţurile cerealelor a scăzut cu 3% în luna septembrie faţă de luna august
Pe fondul aşteptărilor privind o revenire considerabilă a producţiei mondiale de cereale, indicele pentru preţurile cerealelor a scăzut cu 3% în luna septembrie faţă de luna august. Exceptând luna august, acest index a urmat o tedinţă descrescătoare începând încă din luna aprilie.
Indicele preţului zahărului a scăzut cu 3,8% în septembrie faţă de luna august, reflectând perspectivele pozitive de producţie în Europa, India şi Tailanda. În plus, o recoltă de zahăr peste aşteptări în Brazilia, cel mai mare producător mondial de zahăr, a contribuit la reducerea preţurilor în ultimele săptămâni.
FAO: Preţurile produselor alimentare au scăzut pentru a treia lună consecutiv şi ar putea să scadă în continuare, odată cu cererea
Indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, elaborat de FAO, a scăzut în luna septembrie pentru a treia lună consecutiv, în condiţiile creşterii producţiei de cereale şi a cererii scăzute, a anunţat, în 6 octombrie 2011, FAO, transmite Reuters, citată de Agerpres.
FAO dă lunar publicităţii propriul său Indice al preţurilor alimentelor (Food Price Index), care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr.
În luna septembrie 2011, acest indice se situa în jurul valorii de 225 de puncte, în scădere cu 2%, respectiv 4,5 puncte, faţă de luna august 2011.
Cu toate acestea, indicele este cu doar 13 puncte sub nivelul de vârf de 238 de puncte înregistrat în luna februarie 2011 şi peste nivelul de 195 de puncte înregistrat în luna septembrie 2010, a indicat FAO într-un comunicat.
„Singurul motiv pentru care preţurile scad este încetinirea economică. Dacă vom avea noi ştiri negative referitoare la cerere, nu aş fi surprins să văd că preţurile vor continua să scadă”, a declarat economistul FAO, Abdolreza Abbassian, citat de Agerpres.