DECIZIE COMISIA EUROPEANĂ. Comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a declarat miercuri, 8 iunie 2016, că intenționează să prelungească termenul până la care statele membre pot efectua plăți directe, fără reduceri ale ratei de rambursare pentru statele membre în cauză. Termenul limită până la care țările, inclusiv România, pot să facă plăți directe s-ar putea prelungi de la 30 iunie la 15 octombrie 2016.
Mai multe state membre UE se confruntă cu dificultăți în finalizarea plății subvențiilor până la termenul limită de 30 iunie 2016. Prin această derogare, care poate fi aplicată numai la nivelul statelor membre, plățile pot fi făcute dupa 30 iunie până la data de 15 octombrie 2016, fără aplicarea unei reduceri pentru întârzierea plăților pentru statul membru în cauză. În mod normal, reducerile ar fi de 10% la plățile efectuate în luna iulie, 25% la plățile efectuate în luna august și 45% pentru plățile efectuate în luna septembrie.
Este o măsură excepțională, care reflectă dificultățile pe care unele agenții de plăți le au în primul an de plăți realizate în cadrul noii Politici Agricole Comune - PAC. Măsura reprezintă un nivel fără precedent de flexibilitate din partea Comisiei Europene și, pe baza nivelurilor actuale ale plăților, ar putea genera economii de milioane de euro pentru acele state membre și fermierilor din aceste țări. În baza angajamentului pe care l-am avut cu un număr de state membre, eu sunt mulțumit că această măsură, indeplinește în totalitate nevoile acestora, oferind maximul de flexibilitate la care este dispusă Comisia Europeană și care asigură rambursarea integrală a valorii plăților, spune comisarul Hogan.
Comisarul a atras atenția că această derogare nu trebuie să fie folosită de statele membre în scopul tergiversării plăților directe. din Pilonul I. Phil Hogan insistă și cere Agențiilor de Plăți să demareze cu prioritate toate plățile restante până la termenul inițial de 30 iunie 2016.
(Sursa: Comisia Europeană)