Fermieri, în această săptămână, APIA vă promite că va vira în conturile voastre, până cel târziu pe 30 iunie, restanțele din ajutoarele financiare și subvențiile aferente anului 2014. Adică, ajutorul pentru motorină și subvențiile pentru zona defavorizată.
Plățile pentru motorina utilizată în agricultură, în trimestrul IV al anului 2014, se efectuează sub forma rambursării, în limita bugetului disponibil. Ajutorul de stat în valoare totală de 162.665.316, 02 lei se acordă unui număr de 12.238 de beneficiari autorizați la plată, conform legislației în vigoare. Se depun eforturi pentru a onora plata către fermierii eligibili cât mai repede, declară în exclusivitate pentru Agroinfo, Mihai Puțintei, șeful APIA.
Cererile de plată cuprind informații cu privire la suprafețele de teren, inclusiv pe structura de culturi sau pe efectivele de animale, pe lucrările de îmbunătățiri funciare, pe care fermierul le-a executat pe perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat. Cererea este însoțită de o situație centralizatoare privind cantiățile de motorină utilizate în agricultură în trimestrul IV al anului 2014 și de documentele fiscale de vânzare emise de furnizori pe numele beneficiarilor pentru cantitățile de motorină cumpărate.
Până la aceeași dată, 30 iunie, APIA se străduiește să vireze în conturile fermierilor și subvențiile pentru zona defavorizată.
Pentru anul 2014, au fost depuse de fermierii din zonele defavorizate următoarele cereri: 97.665 de cereri de solicitare a ajutorului specific acordat producătorilor de lapte și carne de vită, pentru un număr total de 373.385 de capete de animale, respectiv 4.324 capete de bivolițe de lapte, 348.634 capete de vaci de lapte și 20.427 capete de taurine de carne; 20.723 de cereri de solicitare a ajutorului specific acordat producătorilor de lapte și de carne de ovine și caprine din zonele defavorizate, pentru un număr total de 2.827.377 capete de animale. Cuantumul pentru ajutorul specific acordat producătorilor de lapte și carne de ovine și caprine din zonele defavorizate este de 3,43 euro/cap de animal, stabilit de Comisia Europeană în data de 30 septembrie 2014. Cuantumul ajutorului specific acordat producătorilor de lapte și carne de vită urmează să fie stabilit în zilele următoare, spune șeful APIA.