APIA a comunicat, joi, 23 aprilie, Centrelor județene din teritoriu că s-au virat sumele restante pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal, aferente campaniei 2014, spun surse din APIA București.
Ajutorul național tranzitoriu în valoare de 19,81 de euro/ha ar fi fost virat către trezorerii și cel târziu săptămâna viitoare ar trebui să ajungă în conturile fermierilor din sectorul vegetal. Sumele virate acum reprezintă niște restanțe de anul trecut. Aproape în fiecare județ, din pricina sistemului informatic sau din alte motive, au rămas fermieri care nu și-au încasat ajutoarele naționale tranzitorii. Județul Călărași este un exemplu fericit. Mai sunt doar doi fermieri care trebuie să-și încaseze ANT. În alte județe, sunt cu sutele.
Nu am primit, deocamdată, nici ajutorul național tranzitoriu și de ajutorul pentru motorină, nu știu ce să mai spun. Fermierul, săracul, încearcă să-și diminueze cheltuielile. El știe cât trebuie să investească, dar nu știe cu ce preț își va vinde producția și pe subvențiile astea nu se poate baza, spune Doru Andrici, fermier care exploatează 400 ha în județul Botoșani.
Am primit de la APIA București un fișier cu plățile făcute până acum în sectorul vegetal, inclusiv ajutorul național tranzitoriu. Ajutorul pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV din 2014 poate fi plătit până la data de 30 iunie a anului de cerere. Adică, ce e pentru campania 2014 se poate plăti până la 30 iunie 2015. Deocamdată, nu se știe cuantumul ajutorului pentru motorină, ce suma va primi un fermier. În sectorul zootehnic, fermierii și-au primit deja ajutoarele naționale tranzitorii. Au rămas doar 15 crescători de animale fără această subvenție, nu pentru că ar fi sancționați. Sunt niște probleme la mijloc pe care o să le rezolvăm cu ajutorul APIA București, spune Liviu Zaharia, directorul APIA Botoșani.
APIA a comunicat că a plătit către 1.001.417 fermieri, în perioada 16 octombrie– 30 noiembrie 2014, suma de 641 milioane euro, reprezentând plăți în avans aferente schemei de plată unică pe suprafață (SAPS) - campania 2014. Iar în perioada 20 ianuarie – 10 februarie 2015, același număr de fermieri a primit suma de 685,7 milioane de euro reprezentând plata finală SAPS, având ca sursă de finanțare Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA). La începutul lunii februarie, conducerea APIA București a spus că suma plătită fermierilor din sectorul vegetal pentru ajutoarele naționale tranzitorii, aferente lui 2014, a fost de 443 de milioane de lei.