FERMIERI CARE AŞTEAPTĂ AVANSUL DIN SUBVENŢII. Peste 75.500 de agricultori români au fost, în 2017, în eşantionul de control prin teledetecţie, iar alţi 28.500 au intrat la controlul clasic pe teren. Şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a declarat pentru AGROINFO când se finalizează controalele şi când primesc banii aceşti fermieri!
Plata avansului se dă până în 30 noiembrie, iar clarificările au început de săptămâna trecută şi am dat termen până la finalul acestei săptămâni să se facă toate clarificările (săpt. 13-19 noiembrie 2017 – n.red ). Controlul prin teledetecţie nu e ca şi controlul clasic, nu trebuie finalizat. În ce sens clarificări? Dacă, de exemplu, eu am avut o eroare pe o cultură, atunci, automat, sunt chemat la clarificări, trenuie să spun dacă aşa este sau nu. Dacă sunt de acord cu raportul de control, semnez, dacă nu, o echipă se deplasează la faţa locului şi vede dacă e aşa sau nu. Clarificările astea merg foarte repede, nu ca la controlul clasic, unde trebuie să mergi să măsori pe fiecare în parte.
Vezi detalii despre raportul de control: FERMIERI, ATENŢIE LA CE SEMNAŢI ÎN RAPORTUL APIA!
În momentul în care există o neconcordanţă, o echipă de control teren la faţa locului de la nivel judeţean se deplaseză la fermierul X şi vede dacă este sau nu cultura respectivă în câmp, a explicat Adrian Pintea, directorul general al APIA, pentru AGROINFO.
Eşantionul de control 2017 conţine 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiţionalitate, a schemelor de sprijin pe suprafaţă şi în sectorul zootehnic, astfel:
- pentru controlul pe teren prin metoda clasică - 28.547 fermieri;
- pentru controlul prin teledetecţie - 75.599 fermieri.
Din 75.000 de fermieri (din eşantionul de control prin teledetecţie - n.red.), vreo 22 - 23 de mii sunt deja pe fluxul de autorizare la plată. Pe rând, aşa este conceput sistemul, ca şi la controlul clasic, şi la teledetecţie, când ai introdus raportul de control, se deblochează sistemul şi intră automat pe fluxul de autorizare la plată. La controlul clasic pe teren, unde ar fi cam 29.000 de fermieri, majoritatea au intrat deja pe fluxul de autorizare la plată, a dezvăluit directorul general al APIA, pentru AGROINFO.
Adrian Pintea mai spune că din acest an se aplică sistemul de sancţiuni mai permisiv, prin care fermierii care sunt găsiţi la control la prima batere primesc un cartonaş galben în loc de sancţiune.
Detalii aici:
CÂŢI BANI PIERDE UN FERMIER CARE PRIMEŞTE „CARTONAŞUL GALBEN” DE LA APIA?
SANCŢIUNI MAI MICI PENTRU FERMIERI! CE MODIFICĂRI FACE COMISIA EUROPEANĂ?