Un singur amănunt le desparte pe cooperative de dreptul de a depune cererea unică prin care să solicite plata pe suprafață. Iată ce a fost omis din ultimele modificări ale Ordinului cu criteriile de eligibilitate:
La articolul 6 din Ordinul 1468, publicat în Monitorul Oficial din 10 iunie și care modifică pentru a treia oară deja celebrul Ordin 619, se spune că asociațiile au dreptul la subvenții și nu formele asociative ale crescătorilor din animale, care sunt și cooperativele. Așa sună articolul din Ordin:
Art. 6. -(1) În conformitate cu art. 7 alin. (2) din ordonanţă, în cazul pajiştilor comunale concesionate/închiriate în condiţiile legii de către asociaţiile crescătorilor de animale, beneficiarii plăţilor pot fi asociaţiile crescătorilor de animale. Asociaţia crescătorilor de animale întocmeşte un tabel centralizator care cuprinde acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii unice de plată de către asociaţie, datele de identificare, codul de identificare al exploataţiei zootehnice din Registrul Naţional al Exploataţiilor, numărul de animale şi suprafaţa care revine pe fiecare membru al asociaţiei. Calculul suprafeţelor aferente fiecărui membru se efectuează proporţional cu numărul de UVM deţinut de fiecare membru în parte la data de 1 martie a anului de cerere, asigurându-se cel puţin încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha, pentru suprafaţa concesionată/închiriată de către asociaţie. Centralizatorul se întocmeşte anual, se vizează de către primărie şi este prevăzut în anexa nr. 2. La acesta se anexează copia conform cu originalul a hotărârii adunării generale a membrilor asociaţiei crescătorilor de animale privind utilizarea fondurilor.
Concret, asociațiile pot să depună cererea unică și să solicite banii pentru pășuni chiar dacă nu dețin animale și nu au cod de exploatație la Registrul Național al Exploatațiilor. Este deajuns acordul membrilor, semnăturile lor într-un tabel, iar încărcătura pe pășune este asigurată de animalele din proprietatea fermierilor membri. Ce este în neregulă și de ce cooperativele nu pot solicita subvențiile pentru pășune? Asociațiile crescătorilor de animale sunt constituite în baza Ordononței 26, iar cooperativele în baza Legii 566 din 2004 a cooperației agricole. Noi am observat că ultimele modificări din Ordinul ministrului privind criteriile de eligibilitate nu precizează și cooperativele, nu spune forme asociative, vorbește doar despre asociații. Am întrebat în videoconferința pe care am avut-o, săptămâna trecută, cum să procedăm? Au nevoie sau nu cooperativele de un cod de exploatație de la Registrul Național al Exploatațiilor? Adică, trebuie sau nu cooperativa să dețină animale ca să aibă dreptul la plata pe suprafață? Așteptăm să vedem cum să procedăm, spune Cristina Beleca, drector adjunct APIA Suceava.
Dumitru Grigorean, fermier din Suceava și președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne, a încercat să afle astăzi ceva de la Ministerul Agriculturii. Suntem îndemnați să transformăm asociațiile în cooperative. De ce? Ca să rămânem fără bani, fără subvenții. De ce am sentimentul că Ministerul Agriculturii face totul ca să ne lase fără bani? acuză Grigorean.
Fermierul i-a anunțat pe toți liderii crescătorilor de animale, dar și pe președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, să intervină la Ministerul Agriculturii, să se schimbe ceva în al doisprezecelea ceas.