De la fereastra Ministerului Agriculturii, de pe Bulevardul Carol din București, cooperativele pot accesa subvenția pe pășune și totul merge strună. În viața reală, liderii fermierilor sunt nevoiți să recurgă la artificii ca să obțină banii.
Cooperativa Miorița Aiudiană se mândrește că este printre cele mai vechi din țara noastră. A fost înființată în 2007, în baza Legii 566 din 2004, legea cooperației agricole, are 90 de societăți comerciale membre și 100 de crescători de animale, persoane fizice. Membrii cooperativei dețin peste 100.000 de capete de ovine. Cooperativa a luat în concesiune, în Aiud, o pășune de 150 ha pentru care a cumpărat utilaje și a amenajat-o. An de an a accesat plata pe suprafață și a încasat banii fără probleme. Până în acest an, când legislația s-a schimbat, cererea e unică, iar în Ordinul 619 privind criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată din agricultură, modificat de vreo trei ori și nici a treia oară cu noroc, apar doar asociațiile crescătorilor de animale, nu și cooperativele. Pentru aceste forme asociative ar fi rămas valabilă prima dintre propunerile de modificare a legii. Concret, ca să ia subvenția cooperativa este obligată să aibă în proprietate animale.
În urmă cu trei săptămâni am fost la APIA Alba să depun cererea unică pentru subvenția pe pășune. Funcționarul mi-a spus că nu se poate pentru că nu sunt animalele în proprietatea cooperativei. Am întrebat: dar cooperativa nu poate proceda cum procedează asociațiile? Adică, facem un tabel cu acordul tuturor membrilor cooperativei, membrii au animale și pot asigura încărcătura pe pășune, etc. Nu, nu se poate, mi s-a răspuns de la APIA. Cooperativa trebuie să aibă în proprietate animale ca să demonstreze că are încărcătura asigurată, povestește Ioan Emil Hălălai, președintele cooperativei.
Cooperativele nu au același regim cu asociațiile sau composesoratele. Responsabilul cu dosarul Cooperativei Miorița Aiudiană, unul dintre funcționarii noștri bine pregătiți, mi-a spus că așa este. Cooperativa trebuie să aibă în proprietate animale ca să acceseze subvenția pe pășune. Ideea este că au fost făcute multe modificări în lege. Inițial, s-a spus că subvenția pentru pășuni trebuie să ajungă la fermieri, apoi la presiunea liderilor fermierilor li s-a dat dreptul și asociațiilor crescătorilor de animale să acceseze acești bani. În Ordinul ministrului 619 spune clar: asociații. Nu putem include și cooperativele, spune Luminița Gliga, director adjunct APIA Alba.
Ce a făcut omul nostru ca să se încadreze în lege? A cumpărat în numele cooperativei 300 de oi de la unul dintre fermierii membri. Dar problema nu era încă rezolvată. A apărut ceva neprevăzut la care nu s-ar fi gândit.
Medicii veterinari nu mai au voie să elibereze adeverințe pentru APIA după 15 iunie?
Luni, 15 iunie, în ultima zi de campanie a cererii unice, președintele cooperativei s-a prezentat la medicul veterinar pentru adeverință. Și ce să vezi? Mi s-a spus că medicii veterinari nu mai au voie să elibereze adeverințe după data de 15 iunie, că a expirat termenul de depunere a cererii unice, spune fermierul. Marți, din pricina agitației creată în toată țara, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară a transmis în teritoriu că medicii veterinari pot să elibereze adeverințe fermierilor și după această dată pentru că s-a prelungit campania cu cele 25 de zile în care se percep penalități de 1% pe zi calendaristică. Sunt mii de crescători de animale care încă nu și-au depus cererea unică și această interdicție i-ar fi lăsat fără subvenții.
De fapt, s-a transmis că oamenii trebuie să-și scoată adeverințe noi, că alea pe care le-au ridicat înainte de 15 iunie nu ar mai fi valabile dacă nu apucat să depună cererea unică. S-a revenit și acum e totul în ordine. Calculatorul generează adeverințe și dacă nu ar face-o, i-aș scrie cooperativei o adeverință de mână, spune dr. Gheorghe Kerekes din Aiud.
În cele din urmă, rezolvată și adeverința, fermierului i-a mai rămas doar problema cardului de exploatație. Fermierul de la care cooperativa a cumpărat animalele trebuie să ne doneze cardul în fața notarului. Știu că vom fi penalizați din subvenție pentru că a expirat termenul, dar măcar să încasăm ceva bani ca să întreținem pășunea. Mai era o problemă gravă. Cooperativa a accesat și plata pentru agromediu, pentru o perioadă de 5 ani, și riscam să dăm banii înapoi din buzunarele noastre pe motiv că nu e eligibilă cooperativa, oftează Ioan Emil Hălălai.