APIA ÎNCEPE VERIFICAREA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Aparat Central, a transmis în teritoriu vineri, 30 iunie, lista fermierilor din eșantionul de control. AGROINFO vă pune la dispoziție, în exclusivitate, cum se împarte eșantionul de control pentru vegetal, zootehnie, ecocondiționalitate și NUMĂRUL FERMIERILOR care au fost incluși obligatoriu în eșantionul de control.
Conducerea APIA Aparat Central a transmis, vineri, în teritoriu, la toate centrele județene APIA, numărul fermierilor extrași aleatoriu pentru eșantionul de control, câți dintre aceștia vor fi verificați pentru schema de plată unică pe suprafață, SAPS, pentru motive de zootehnie, ecocondiționalitate, dar și numărul fermierilor care au fost incluși obligatoriu în eșantion. Iată lista!
91.917 de fermieri români au fost extrași aleatoriu pentru eșantionul de control. Dintre aceștia, 89.036 de fermieri vor fi verificați pentru SAPS (schema unică de plată pe suprafață), 4.043 sunt cu motiv zootehnie, angajații APIA vor verifica crotalii vaci, oi, etc., 5.518 de fermieri sunt controlați pentru respectarea normelor de ecocondiționalitate.
La cei 91.917 de fermieri s-au mai adăugat 12.299, obligatoriu de verificat. Sunt fermieri care au avut probleme în anii anteriori și care intră obligatoriu în eșantionul de control. Astfel, totalul fermierilor verificați anul acesta pentru acordarea subvențiilor din agricultură este de 104.216.
APIA Aparat Central va transmite în teritoriu eșantionul de control, defalcat pe județe, în seara de duminică, 2 iulie 2017, sau cel târziu luni dimineața, 3 iulie 2017. De luni, angajații APIA din toată țara vor demara controlul clasic, în teren.
De luni încolo, o să vedeți inginerii de la APIA, specialiștii de acolo, mergând pe teren. De luni încolo începe controlul efectiv în câmp la fermieri, să verifice, conform metodologiei pe care o avem și trebuie să o respectăm, pe baza regulamentelor pe care le avem de la Uniunea Europeană, în așa fel încât la data de 1 octombrie să se încheie verificarea în teren pentru a putea ajunge fermierii cu banul în buzunar începând cu 15 octombrie, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru Agerpres.
Trebuie să știți că, în fiecare an, din eșantionul de control APIA, 70% l-au reprezentat verificările făcute prin teledetecție și doar 30% , verificările făcute în teren de inspectorii APIA.