Ajutorul național tranzitoriu din sectorul vegetal, aferent anului trecut, nu a fost achitat tuturor fermierilor. APIA a comunicat la sfârșitul lui aprilie că a virat în conturile fermierilor cei 19,81 euro/ha și că nu mai sunt restanțe. 13% din fermieri nu au primit nici acum acești bani.
Am avut câteva discuții la APIA și mi s-a spus că la nivelul întregii țări mai sunt de virat către fermieri aproximativ 57 de milioane de lei, reprezentând ajutorul național tranzitoriu din sectorul vegetal. La o suprafață declarată la plată de 10 milioane de hectare înseamnă că aproximativ 13% din fermieri au rămas să aștepte rectificarea bugetară. De ce unii au primit și alții nu ? Cred că s-a golit pușculița. Rectificarea bugetară ar trebui să fie făcută în iulie, dar nu se știe. Fiind un ajutor plătit din bugetul de stat, nu sunt obligați să respecte termenul de 30 iunie, stabilit de Regulamentul european, spune Mihai Banu, fost deputat, în prezent fermier în județul Bacău. Mihai Banu exploatează 260 ha și are de încasat 23.126 de lei. Fermierii sunt supărați. În perioada asta au nevoie mare de bani. La Bacău ne-a izbit seceta rău de tot, subvențiile nu ne vin, numai Dumnezeu ne mai poate ajuta să ne dea o sfântă de ploaie.
Pe lista celor rămași pe dinafară este și fermierul Iulian Bibire care explotează 320 ha în Bacău. Socoteala e simplă: 320 ha x 19,81 euro/ha=6.339 euro, adică 28.463 de lei. Cred că vor să ne amâne până în octombrie. Peste o săptămână intrăm la recoltat, producțiile se anunță mici din pricina secetei, subvențiile le așteptăm până-n toamnă, e nemulțumit fermierul.
Vecinul lui, fermierul Ion Dima, lucrează 200 ha și e în aceeași situație. La suprafața exploatată trebuie să încaseze 3.962 de euro, adică 17.789 de lei. Așa am aflat că suntem mulți care am fost săriți de la plata ajutorului național tranzitoriu când ne-am văicărit unii la alții. Tu ai primit? Nu. Tu? Nu. Acum, de la APIA mi s-a transmis că o să fiu și penalizat cu vreo 22.000 de lei că nu am respectat amplasamentele. Nu am primit ANT, nu am încasat ajutorul pentru motorină pentru trimestrul IV, dar am penalități. O să merg la șeful APIA Bacău să le luăm așa metodic, să văd ce subvenții mi s-au virat în contul de la Trezorerie și ce mai am de primit, spune fermierul.
Potrivit informațiilor comunicate de APIA, 1.001.417 fermieri au primit, în perioada 16 octombrie– 30 noiembrie 2014, suma de 641 milioane euro, reprezentând plăți în avans aferente schemei de plată unică pe suprafață (SAPS) - campania 2014. Iar în perioada 20 ianuarie – 10 februarie 2015, același număr de fermieri a încasat suma de 685,7 milioane de euro, plata finală SAPS, acoperită din Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA). La începutul lunii februarie, conducerea APIA București a spus că suma plătită fermierilor din sectorul vegetal pentru ajutoarele naționale tranzitorii, aferente lui 2014, a fost de 443 de milioane de lei.
Marți ar trebui să vină și ajutorul pentru motorina folosită în trimestrul IV din 2014
Marți este 30 iunie, termenul limită fixat pentru plata ajutorului pentru motorina folosită în agricultură în trimestrul IV al anului trecut. Plata ajutorului de stat sub formă de rambursare se efectuează până la data de 30 iunie în limita bugetului anual aprobat ( termen fixat de art.7 alin.4 din Hotărârea 1108/2014 n.r.). Ajutorul de stat în valoare totală de 162.665.316, 02 lei se acordă unui număr de 12.238 de beneficiari autorizați la plată, conform legislației în vigoare, a declarat, în urmă cu o săptămână, în exclusivitate pentru Agroinfo, Mihai Puțintei, șeful APIA.