Ministrul Daniel Constantin și secretarul de stat MADR George Turtoi participă, luni și marți, la Conferința Națională Dezvoltarea satului românesc continuă, organizată de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală și Ministerul Agriculturii.
Iată care sunt principiile conceperii PNDR, când a fost aprobat de Comisia Europeană, care este alocarea și ce aduce nou:
Am început să lucrăm la PNDR încă din 2012, a fost avizat de Bruxelles pe 26 mai 2015. În cadrul programului, am încercat să identificăm cele mai de actualitate și reale nevoi de dezvoltare pentru agricultură și mediul rural. Alocarea totală a programului este de aproape 9,5 miliarde de euro pentru o perioadă de 7 ani. Dacă luăm în calcul regula de finanțare M+2, putem merge undeva până la finele anului 2022. O mare parte din măsuri au în componență submăsuri, șase submăsuri. Sunt și submăsuri de sine-stătătoare. Banii au fost împărțiți pe fiecare măsură, în funcție de necesitățile identificate și-n urma discuțiilor cu fermierii, patronatele și societatea civilă, în cadrul unor grupuri de lucru. A fost necesar să găsim o balanță între toate nevoile, din mediul rural și din agricultură, și finanțare. O noutate, prin comparație cu fostul PNDR, este includerea a patru măsuri de finanțare pentru sectorul pomicol. Acest subprogram se desfășoară pe o arie de aplicabilitate care nu este națională, doar în zonele cu potențial pomicol, detaliază Bogdan Alecu, director RNDR.
Primele trei măsuri de finanțare au fost deschise pe 25 martie. Și anume: Investiții în exploatații agricole, submăsura 4.1, Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, submăsura 6.1 și măsura LEADER. Fondurile disponibile pentru submăsura 4.1 Investiţii în exploataţii agricole sunt de aproape 205,777 mil. euro, iar pentru submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri - de aproape 111.210 mil. euro, din care 33,363 mil. euro pentru zona montană.
Proiectele se depun online, a fost redus numărul de documente pe care beneficiarii trebuie să le prezinte, beneficiarul va primi un avans de 50% din valoarea eligibilă a cofinanțării nerambursabile. De asemenea, pentru decontarea TVA nu mai e nevoie de documente de plată și extrase de cont care să justifice plata TVA încă de la prima cerere de plată, doar de la ultima cerere de plată, AFIR are o bază de date pentru achizițiile simple, nu se vor mai face vizite pe teren pentru validarea fiecărei cereri de plată, proiectele care conțin achiziții simple vor fi verificate exclusiv la nivelul Oficiilor județene ale AFIR, iar cele care presupun achiziții complexe vor fi verificate exclusiv la nivelul Oficiilor Regionale. Au fost eliminate și riscurile de creare a condițiilor artificiale și vor fi organizate sesiuni anuale continue cu evaluare lunară.
Zece măsuri și submăsuri de finanțare vor fi lansate acum, în iunie. Comitetul de Monitorizare PNDR a aprobat deja toate ghidurile solicitantului. La Conferința Națională, ținută în capitală la Teatrul de pe Lipscani, participă reprezentanți ai țării noastre la Comisia Europeană, reprezentanți AFIR, lideri ai producătorilor agricoli și invitați din străinătate.