Prezent la „Ziua Porumbului”, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că proiectul legat de construcţia canalului Siret-Bărăgan este de o importanţă majoră, mai important decât o autostradă, acesta exprimându-şi speranţa ca investiţia să fie lansată, iar agricultorii să aibă apă la un preţ rentabil.
„Nu întâmplător cred că a doua zi după ce am preluat funcţia de ministru am comandat harta cu canalul Siret-Bărăgan. (...) Nu este la mine în responsabilitate, dar realizarea acestui canal, de 190 de km, este una dintre şansele nu numai de a aduce apă, ci şi de a o aduce rentabilă. Finalizarea acestui canal este mai importantă decât autostrada. La prima vedere poate, pentru unii nu, dar pentru toţi cei care sunt în areal, canalul Siret-Bărăgan este mai important decât o autostradă. Eu sper să fie lansată investiţia, apoi conectarea pe sistem gravitaţional a sistemelor care vin pe o suprafaţă de circa 775.000 de hectare”, a afirmat ministrul.
Porumbul va deveni o cultură importantă pentru sectorul agricol românesc
La „Ziua Porumbului”, fiind prezenţi zeci de agricultori din mai multe judeţe, Valeriu Tabără a vorbit despre importanţa cultivării porumbului, despre hibrizi, productivitate şi competiţie pe piaţa internaţională, despre crearea reţelei de gestionare şi distribuţie a recoltei, dar şi despre importanţa gestionării apei din sol.
Tabără susţine că porumbul va deveni o cultură importantă, chiar dacă în ultimii ani suprafaţa totală cultivată a scăzut sub trei milioane de hectare. „Eu spun că încet-încet această suprafaţă va urca din nou, având în vedere că a crescut foarte mult zona de interes pentru porumb, iar creşterea interesului nu este numai pentru alimentaţie sau pentru furaje. În lume există state precum SUA, de altfel cel mai important producător de porumb din lume, care foloseşte peste 40% din recoltă pentru producţia de etanol, dar există şi alte domenii de utilizare a porumbului. (...) Nici noi nu ne putem opri, nu vom putea opri acest proces. Şi vom ajunge să-l analizăm mai mult”, a adăugat ministrul, potrivit agerpres.
Fermierii ar trebui să-şi valorifice producţia la export
Şeful de la agricultură a subliniat că România trebuie să devină o mare exportatoare de cereale şi de produse agricole, ţara noastră având această capacitate, sugerându-le în context agricultorilor români să îşi valorifice producţia la extern pentru a nu rămâne blocată în ţară.
„În lume există un club al exportatorilor de cereale, cu exclusivitate în cazul grâului, de pildă. De 100 de ani este format acest club. România trebuie să fie între ele, iar la această dată are o disponibilitate de peste 4 milioane de tone de grâu. (...) Producţia trebuie să circule, să nu stea numai în ţară. Valorificarea externă este foarte importantă. Păstrarea capacităţii de producţie a fermierului român este ţelul numărul unu. Dacă v-am slăbit capacitatea, este clar că nu veţi face faţă şi ne vom duce pe conceptul să producem cât mâncăm, un concept dintre cele mai păguboase pentru România”, a susţinut Valeriu Tabără.
România poate produce 10-12 milioane tone de grâu şi 20 de milioane de tone de porumb
Obiectivul final al Ministerului Agriculturii este ca România să poată produce 20 de milioane de tone de porumb şi 10-12 milioane de tone de grâu, fiind convins că ţara noastră are această capacitate, fiind furnizoare de „securitate alimentară”.
„Cred că România va fi una dintre marile producătoare de cereale din lume şi, înainte de toate, pentru cei care speculează mereu, spun că România este furnizoare de securitate alimentară şi nu are nevoie, dacă ne comportăm normal, să ne-o dea alţii, dacă vom continua cu nişte politici responsabile”, a adăugat ministrul.
La final, Valeriu Tabără a propus şi organizarea în viitor a unui festival al porumbului.
Dacă prima ediţie a Zilei Porumbului a fost organizată în satul Raşi, cea de-a doua, iniţiată de preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru, a avut loc în satul Orezu, aparţinând de comuna Ciochina, pe parcursul evenimentului fiind prezentaţi şi cei mai noi hibrizi de porumb produşi de Caussade, KWS, Maisadour, Monsanto, Pioneer şi Syngenta.