În data de 5 iunie s-a desfăşurat la Bucureşti conferinţa cu tema „Reforma PAC Post 2013 şi situaţia fondului funciar din România”.
Conferinţa a fost organizată sub egida Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultura Franceze în România (CCIFER). Au participat Bruno Roche, reprezentant CCIFER, Philippe Gustin, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Pierre Schwartz, din partea serviciului economic al Ambasadei Franţei la Bucureşti şI Christian Pees, preşedintele grupului cooperatist Euralis. Conferinţa s-a desfăşurat în două părţI, prima fiind alocată problematicii PAC, iar cea de-a doua unei mese rotunde pe tema dezbaterii noilor modificări legislative privind situaţia fondului funciar.
Christian Pees a declarat că “în starea actuală de criză, agricultorii nu se vor mulţumi cu suma propusă de Comisia Europeană pentru înverzire”. În opinia sa, Politica Agricolă Comună (PAC) ar trebui să fie presentă cu o viziune. PAC constituie o marjă a fostei politici agricole, dar nu este o revoluţie, aceasta urmând să aibă loc după negocierile din 2012, este de părere reprezentantul Euralis.
În plus, o schimbare a situaţiei agriculturii ar trebui să vină din aplicarea exemplului Braziliei, stat care are o agricultură dezvoltată şI care face cu succes concurenţă agriculturii din Europa. “Europa continuă să persiste în ideea că numai piaţa gestionează preţurile agricole. Ori vrem să persistăm în plăţile directe, ori facem ce au reuşit şI alte state. Eu cred că vom merge din prelungire în prelungire evitând să facem reforma”, a comentat preşedintele grupului Euralis, în încercarea de a răspunde la întrebarea dacă „Agricultura europeană poate să se bazeze în mod durabil pe subvenţiile din primul pilon al Politicii Agricole Comune”.