Un nou raport susţine că fermele de pe continentul nostru au cea mai puternică amprentă asupra solului, iar Europa este mult mai dependentă de terenuri din afara graniţelor sale decât oricare altă regiune a lumii.
Studiul efectuat de către Institutul de Cercetare pentru o Europă Durabilă şi organizaţia Friends of the Earth Europe, arată că Europa are un nivel ridicat de consum, şi „apetit insaţiabil” pentru carne, lactate, lemn şi alte produse care necesită suprafeţe mari de teren. Europa foloseşte anual 640 milioane hectare de teren, echivalentul a 1,5 ori suprafaţa propriului teren.
Consumul mediu de teren în Uniunea Europeană este de 1,3 hectare pe cap de locuitor, în timp ce ţări precum China şi India utilizează mai puţin de 0,4 hectare pe cap de locuitor. Aproape 60 la sută din terenul consumat în Europa este „importat” din alte părţi ale lumii, o suprafaţă de zece ori mai mare decât Germania.
„Această dependenţă de teren este consecinţa schimbărilor climatice şi a reducerii biodiversităţii, având totodată un impact social masiv”, se precizează în raport.
Germania, Marea Britanie, Italia, Franţa, Ţările de Jos şi Spania sunt între primele zece ţări ale lumii dependente de importurile de teren. Numai Germania şi Marea Britanie „importă” fiecare anual circa 80 milioane de hectare.
„Pentru a reduce consumul de teren şi a opri efectele negative asupra altor regiuni ale lumii, UE ar trebui să înceapă măsurarea amprentei”, susţin realizatorii acestui studiu. În septembrie anul trecut, Comisia Europeană a recunoscut necesitatea de a aborda acest subiect, însă nu a secificat mijloacele prin care s-ar putea obţine o reducere a consumului. Autorităţile de la Bruxelles au propus o perioadă de doi ani de discuţii privind măsurarea utilizării resurselor.