Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, consideră că în următorii 50 de ani România nu va avea probleme care să afecteze producţia de alimente a ţării, în contextul în care o parte din producţia vegetală va fi destinată obţinerii de energie.
„Sunt o serie de plante cu dublă folosire, precum rapiţa. Soiurile şi hibrizii care se cultivă în România sunt de o calitate impecabilă şi se obţin din ele producţii de ulei comparabile calitativ cu uleiul de măsline. Uleiul de rapiţă poate servi foarte bine şi pentru producţia de biodiesel. Nu mai vorbim de şroturile de rapiţă cu aproape aceeaşi utilizare precum cele de soia”, a declarat, ministrul Agriculturii, prezent la simpozionul internaţional cu tema „Perspective ale agriculturii mileniului trei”, organizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.
Surplusul din producţia agricolă să devină sursă de energie
Ministrul a subliniat că tot ce rămâne secundar sau ca surplus din producţia agricolă ce este folosită în industria alimentară trebuie utilizat pentru producţia de energie. „Nu ascund nici faptul că ne-am dori ca parte din speciile silvice perene, care sunt destinate pentru producţia de energie, să poată fi preluate ca şi culturi agricole, în asolamente, urmând să beneficieze de acelaşi sprijin ca şi culturile agricole. Mă refer la salcia energetică şi diverse specii de plop”, a arătat Valeriu Tabără, potrivit Agerpres.
Aşteptăm propuneri de la agro-tehnicieni pentru a face faţă la secetă
Referindu-se la seceta care afectează în prezent culturile ţării, ministrul Agriculturii a arătat că este încrezător că acest fenomen nu va fi de durată foarte lungă, lunile august şi septembrie fiind de obicei scăzute în precipitaţii în România. „Ne străduim şi dorim să şi reuşim să asigurăm apa în canalele magistrale de irigaţii. Sunt, din păcate, canale magistrale de irigaţii care nu au mai fost folosite din anul 1990”, a adăugat Tabără.
Dar problema este legată şi de modul de a folosi apa şi de costurile ei. „Problema numărul unu este de a gestiona foarte bine apa din sol, prin anumite lucrări. Eu îi aştept pe colegii agro-tehnicieni să îşi spună punctul lor de vedere, fiindcă sunt reţete tehnice pentru a putea gestiona bine apa din sol. (...) Rezultatele agricole bune din acest an se datorează şi unor tehnici agricole foarte bune aplicate de fermierii din ţară”, a conchis şeful MADR.