Egiptul este interesat de posibilitatea de a importa cereale direct de la producătorii români, dar şi de investiţii în agricultura României, a declarat Abdel Rahman Raouf, reprezentant al Ambasadei Egiptului în Romania, ministru plenipotenţiar pentru Economie şi Afaceri Comerciale, joi, la Târgul Internaţional de Investiţii de la Bucureşti.
Diplomatul a adăugat că Egiptul este un mare importator de grâu din România şi că este interesat de înfiinţarea unor companii mixte cu producătorii români de cereale, care să poată concura cu marii comercianţi de cereale.
Prezenţi la Târgul Internaţional de Investiţii, specialişti din Ministerul Agriculturii au spus că autorităţile încearcă să convingă producătorii de cereale să se asocieze în grupuri de producători care să negocieze direct cu importatorii, dar aceste discuţii sunt la început, iar fermierii sunt oarecum reticenţi în privinţa acestor grupuri de producători.
Forţa de muncă, slab calificată
Oficialul egiptean s-a arătat interesat şi de competitivitatea forţei de muncă din România, în contextul unor investiţii străine. „Productivitatea forţei de muncă din România în industrie şi servicii este comparabilă cu cea din UE, excepţie făcând forţa de muncă din agricultură, care reprezintă circa o pătrime din productivitatea forţei de muncă în industrie şi servicii. Ministerul Muncii vizează, în acest context, transferul forţei de muncă din agricultură către sectoare non-agricole prin diversificarea economiei rurale şi prin recalificare. O treime din forţa de muncă din agricultură este sub 35 de ani, este slab calificată, are oportunităţi reduse de ocupare, de aceea o mare parte este cuprinsă în agricultura de subzistenţă”, a afirmat Monica Moştenescu, senior advisor la Ministerul Muncii, potrivit Agerpres.