OFICIAL MADR! Ministerul Agriculturii anunță că a reușit, în sfârșit, să recupereze banii care se cuvin României din rezerva de criză agricolă, constituită la nivel european pentru anul 2017 și rămasă necheltuită. Este vorba de peste 16 milioane de euro care vor fi împărțite agricultorilor până la data de 15 octombrie 2018. AGROINFO este singura publicație care a dezvăluit că fermierii noștri sunt la un pas să piardă acești bani. Suntem singurii care am făcut demersuri jurnalistice pentru ca acești bani să vină în țară!
Ca urmare a demersurilor susținute întreprinse de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe lângă Comisia Europeană, în data de august 2018 a apărut în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Regulamentul privind rambursarea creditelor reportate din exercițiul financiar 2017.
Astfel, României i se rambursează suma de 16.452.203 euro, sumă ce trebuie plătită fermierilor până pe data de 15.10.2018, de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Această sumă, care va intra în conturile fermierilor pănă pe 15 octombrie 2018, va fi redistribuită tuturor agricultorilor care au avut un sprijin financiar de peste 2.000 euro, aferent Campaniei 2017
Aceste sume corespund reducerii disciplinei financiare aplicată efectiv de statele membre în decursul exercițiului financiar 2017 pe baza declarațiilor statelor membre privind cheltuielile efectuate în perioada 16 octombrie 2016 - 15 octombrie 2017, anunță MADR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.
AGROINFO este singura publicație care a dezvăluit cum România a fost exclusă de pe lista cu bani când s-a împărțit, anul trecut, rezerva europeană de criză agricolă, rămasă necheltuită. Motivul excluderii a fost o declarație de cheltuieli, completată greșit de autoritățile din România. Între timp, fermierii din alte state membre UE au beneficiat demult de acești bani.
Pe 27 noiembrie 2017, prin Regulamentul European 2017/2197, Comisia Europeană a decis ca suma de 433 de milioane de euro, din rezerva de criză pentru anul 2017, care a rămas necheltuită, să fie împărțită între statele membre UE ca să fie acordată fermierilor ca un supliment la subvenții.
Singura țară exclusă de pe lista cu bani, anul trecut, a fost România! Mai mult decât atât, în textul Regulamentului se spunea clar de ce României nu i-a revenit nicio sumă din cele 433 de milioane de euro.
În cazul României, declarația de cheltuieli detaliată nu ține seama întru totul de pragul de 2 000 EUR care se aplică disciplinei financiare în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. Așadar, în scopul bunei gestiuni financiare, nu ar trebui să se pună la dispoziția României nicio sumă pentru rambursare în această etapă.
AGROINFO a scris mereu despre acești bani care li se cuvin fermierilor noștri. Nu am renunțat să atragem mereu atenția Ministerului Agriculturii să depună toate eforturile pentru ca banii să vină în țară și să fie împărțiți fermierilor noștri.
Suntem singura publicație care a cerut explicații de la Bruxelles pentru acești bani. Am contactat conducerea Directoratului General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Comisia Europeană, DG Agri, insistând să aflăm ce se întâmplă cu acești bani și dacă fermierii noștri vor mai beneficia vreodată de ei.
Pentru România, anul financiar 2017 a fost primul an de aplicare a disciplinei financiare. România s-a confruntat cu dificultăți în aplicarea pragului de 2000 euro pe agricultor, pentru care nu se va aplica o reducere a disciplinei financiare. Prin urmare, declarația de cheltuieli a României nu a oferit o imagine corectă a sumelor cheltuielilor care ar fi trebuit să facă obiectul unei discipline financiare.
În consecință, nu a fost încă posibilă alocarea unei sume pentru rambursare în România în același timp cu celelalte state membre. Această situație a fost discutată și convenită cu autoritățile române, care au fost informate că o sumă de rambursare poate fi pusă la dispoziția României, în cazul în care autoritățile române furnizează în timp util informații corecte. Acest lucru va permite Comisiei să calculeze valoarea corectă a disciplinei financiare aplicate, a răspuns Clemence Robin, purtător de cuvânt Comisia Europeană, Agricultură. Acest răspuns a fost dat în exclusivitate pentru AGROINFO, la solicitarea AGROINFO.
În sfârșit, autoritățile române au completat corect declarația de cheltuieli pentru plățile directe, ținând seama de pragul de 2.000 de euro, iar banii vin în țară și vor fi împărțiți fermierilor PÂNĂ LA DATA DE 15 OCTOMBRIE 2018.