LISTE CORECTE AVANS APIA! Dezvăluirile AGROINFO despre blocarea licitației pentru sistemul informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au avut efect! Veștile sunt foarte bune pentru fermierii români! Noi atrăgeam atenția că APIA calculează avansul de 85% din plățile compensatorii pe dezvoltare rurală din cuantumurile de anul trecut, unele mult mai mici decât cele de anul acesta. La câteva zile după dezvăluiri, au apărut de la APIA listele corecte. Pe care este și precizat că sunt corecte!
Sub cuvântul corecte, după cum observați din facsimilul de mai jos, colțul din dreapta sus, e și o semnătură, bănuim că-i aparține șefului APIA, Adrian Pintea. Deci, ce s-a întâmplat la APIA cu aceste liste oficiale cu cuantumul pentru avansul care va fi acordat fermierilor pentru campania 2017?
AGROINFO era pregătit să publice dezvăluirile despre blocarea licitației APIA pentru sistemul informatic, celebrul soft, responsabil de fiecare euro care ajunge în buzunarul fermierului, când am primit la redacție mesaje disperate de la fermieri. Oamenii erau furioși și ne acuzau că am publicat alte cuantumuri, alte valori pentru plățile compensatorii pe măsurile de dezvoltare rurală, măsura 10 agro-mediu și climă și măsura 13 zonă defavorizată. Când greșim, ne asumăm, așa că, împinși de curiozitate, am vrut să vedem dacă valorile pentru plățile compensatorii publicate de noi încă de săptămâna trecută - AGROINFO este primul care a anunțat că aceste cuantumuri vor intra la avansul pentru 2017 - sunt corecte.
Am găsit comunicatul oficial al Ministerului Agriculturii, l-am confruntat cu ce publicasem noi și erau cuantumurile corecte pentru 2017. Deci, AGROINFO a informat corect fermierii, așa cum se străduiește să facă de fiecare dată! Le-am răspuns fermierilor că sunt valorile plăților compensatorii pentru anul 2017 și că e corect ce am publicat noi. Răspunsul nostru nu i-a mulțumit pe fermieri și ne-au arătat ce a comunicat public APIA, chiar în aceeași zi de 11 octombrie 2017. Informațiile răspândite în spațiul public proveneau de la APIA, erau comunicate de APIA Aparat Central. Mai mult decât atât, APIA furnizase publicației respective și documentul care conținea lista cu schemele de plată și cuantumul aferent fiecărei scheme care intră la avans.
AVEȚI AICI DOCUMENTUL COMUNICAT PUBLIC DE APIA PE DATA DE 11 OCTOMBRIE 2017! FIȚI ATENȚI LA CUANTUMUL PLĂȚILOR COMPENSATORII, FEADR! E CEL DE ANUL TRECUT!
ATENȚIE! Pe lista respectivă, după cum observați, sunt trecute pentru plățile compensatorii valorile de anul trecut, din acele valori este calculat procentul de 85% și trecută, la final, suma care va fi plătită la avans. Calculele sunt făcute pentru fiecare pachet pe care au angajamente fermierii. Firește, din moment ce acea listă provenea de la APIA Aparat Central, de la conducerea APIA, cu calculele făcute de APIA, cu cuantumul precizat de APIA, publicația respectivă a luat-o de bună. Și noi am fi făcut exact la fel. Nu puneam la îndoială informații și documente furnizate de APIA.
Imediat ne-am pus întrebarea: de ce APIA a aruncat în spațiul public alte cuantumuri, adică cele de pe anul trecut, din campania 2016, pentru avansul aferent campaniei 2017? Și am încercat să aflăm ce se întâmplă la APIA, să le spunem fermierilor câți bani vor primi, de fapt, la avansul din plățile compensatorii. Vor primi 85% din cuantumurile de pe anul trecut sau de pe anul acesta? Care valori se iau în calcul pentru avans? Între timp, un fermier din județul Alba ne-a transmis discuția pe care a avut-o cu un șef APIA, discuție în scris, și ce răspuns a primit de acolo. Răspunsul era că avansul pentru plățile compensatorii, cei 85%, este calculat din cuantumul de pe anul trecut pentru că... se merge pe softul vechi, iar reglarea sumei se face la plata finală.
Noi cunoșteam deja faptul că serviciile pentru mentenanța și dezvoltarea sistemului informatic APIA nu au fost atribuite niciunei companii, licitația fiind blocată, printr-o contestație, de firma Metalubs Balkans, firmă care vinde lubrifianți pentru mașini, utilaje, etc. Deci, calcularea avansului pe măsurile de dezvoltare rurală din valorile de pe anul trecut era clar un efect al faptului că acest soft nu poate fi reactualizat cu noile valori.
După publicarea dezvăluirilor noastre, în data de 11 octombrie 2017, deci exact în aceeași zi în care APIA Aparat Central a comunicat lista cu cuantumurile pentru avans - CITIȚI AICI ÎNTREG ARTICOLUL - ghiciți ce s-a întâmplat? A dat taifunul peste APIA Aparat Central! Listele pregătite pentru avans au fost retrase din spațiul public și corectate rapid! Cu noile cuantumuri pentru plățile compensatorii! Cele aferente campaniei 2017! Cine i-a tras de mânecă pe șefii de la APIA și i-a pus să introducă noile cuantuamuri și să recalculeze tot? Noi bănuim că ministrul agriculturii după ce a citit dezvăluirile făcute de AGROINFO.
Deci, fermierii care au norocul să aibă angajamente pentru pachetele unde valoarea plății compensatorii a crescut în 2017 prin comparație cu 2016 vor primi mai mulți bani la avans. Ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă noi nu scriam și nu atrăgeam atenția că e ceva în neregulă? Tăcea toată lumea și se mergea pe vechile valori?! Încasa fermierul mai puțin și nu știa de ce.
AVEȚI POSIBILITATEA SĂ COMPARAȚI CELE DOUĂ LISTE! AMBELE SUNT COMUNICATE OFICIAL DE APIA!
PRELUAT DE NOI DIN REVISTA FERMIERULUI
DOCUMENTUL COMUNICAT PUBLIC DE APIA PE DATA DE 12 OCTOMBRIE 2017! A DOUA ZI DUPĂ DEZVĂLUIRILE NOASTRE! FIȚI ATENȚI CUM AU FOST CORECTATE CUANTUMURILE PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII!
Pe prima listă, comunicată de APIA pe 11 octombrie 2017, de exemplu, la primul pachet de agromediu, M10, P1, cuantumul este 93 de euro, 85% din această valoare este 79,05 euro și precizează că această sumă va fi acordată la avans. Pe cea de-a doua listă, corectată, comunicată de APIA pe data de 12 octombrie, valoarea M10, P1, a crescut peste noapte la 142 de euro (aceasta este valoarea pentru 2017), iar suma acordată la avans este de 120,70 de euro. Diferență mare! Am dat un singur exemplu. Vă lăsăm să comparați listele!
Domnilor din conducerea APIA Aparat Central, dacă domniile-voastre cred că fermierul român e prost, neinstruit și nu este atent la detalii, vă înșelați amarnic!