Senatorii au respins în 7 septembrie a.c. propunerea legislativă care prevedea ca agricultorii să poată beneficia de sprijinul direct şi complementar pe suprafaţă numai dacă utilizează sămânţă certificată pentru culturile de plante oleaginoase şi furajere.
Iniţiativa deputaţilor PDL Stelian Fuia şi Constantin Chirilă fusese respinsă, anterior, şi de Comisia pentru Agricultură a Senatului, dar şi de Guvern.
Peste 50% din suprafaţa arabilă din România este cultivată cu sămânţă cu potenţial biologic mic, ceea ce determină producţii de 2-4 ori mai mici decât cele care ar putea fi obţinute prin folosirea de sămânţă certificată, susţin iniţiatorii propunerii.
Guvern: Plăţile pe hectar nu sunt condiţionate de cultivarea terenului, ci de respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu (GAEC)
Cu toate acestea, punerea în aplicare a unei astfel de măsuri ar încălca legislaţia comunitară de acordare a sprijinului pe suprafaţă către producătorii agricoli, a motivat Comisia de Agricultură din Senat, iar reprezentanţi Guvernului au explicat că plăţile din cadrul schemelor de plăţi unice pe suprafaţă nu sunt condiţionate de desfăţurarea de activităţi agricole pe terenurile pentru care se primesc banii, ci de respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu (GAEC), aprobate prin Odinul comun al ministrului Agriculturii şi al ministrului Mediului 30/147/2010.
În plus, reprezentanţii Guvernului au atenţionat că, întrucât propunerea se referă la o condiţie doar pentru culturile de plante oleaginoase şi furajere, măsura ar putea prejudicia principiul decuplării de producţie aplicat în acordarea plăţilor pe suprafaţă.