Producătorii români de sfeclă de zahăr, orez şi soia riscă să nu mai primească sprijinul financiar restant pentru anul 2009, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să promulge legea care prevedea acordarea acestui ajutor şi a trimis-o Parlamentului spre reexaminare, motivând că acest tip de sprijin financiar nu mai este posibil şi nu poate avea caracter restant, ţinând cont de prevederile Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană.
Traian Băsescu a transmis, vineri 10 iunie a.c., Parlamentului, cereri de reexaminare a mai multor legi, printre care şi cea privind acordarea formelor de ajutoare de stat restante în sectorul vegetal, ce are ca obiect de reglementare stabilirea nivelului sprijinului financiar restant pentru anul 2009 care se acordă producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru producţia valorificată de sfeclă de zahăr, de orez şi de soia.
Sprijinul prevăzut în lege se ridică la 30 lei/tonă pentru susţinerea producţiei marfă de sfeclă de zahăr, 500 lei/tonă (pentru producţii de 3.000 kg/ha) pentru susţinerea producţiei marfă de orez şi 300 lei/tonă (pentru producţii de 1.500 kg/ha) pentru susţinerea producţiei marfă de soia.
„Pentru anul 2009, acest tip de ajutoare de stat a fost acordat conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 693/2009. Susţinerea producţiei de sfeclă de zahăr, orez şi soia nu este cuprinsă în lista activităţilor pentru care a fost alocat sprijin financiar în anul 2009, iar după anul 2009 acest tip de sprijin financiar nu mai este posibil, ţinând cont de prevederile Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană. Prin urmare, ajutorul financiar propus în lege pentru aceste culturi nu poate avea caracter restant şi nu poate fi acordat în baza perioadei de tranziţie stabilită în Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. În plus, instituirea unei reglementări pentru trecut pune în discuţie chiar constituţionalitatea legii de faţă”, se motivează în cererea de reexaminare.