Guvernul sârb a decis limitarea exporturilor de soia, floarea soarelui şi sfeclă de zahăr, pentru a a evita penuria şi a asigura o aprovizionare adecvată pe piaţa internă.
Producţia de soia va înregistra anul acesta o scădere de 42,3% faţă de anul trecut, fermierii sârbi recoltând doar 254 mii tone. În ceea ce priveşte floarea-soarelui, producţia estimată este de aproximativ 332 mii tone (în scădere 24% comparatic cu 2011), iar la sfeclă de zahăr se crede că se va obţine 2,18 milioane tone (22,9% mai puţin decât în urmă cu un an).
Totodată, a fost scoasă de la rezerva de stat o cantitate neprecizată de îngrăşăminte minerale destinată culturilor de grâu şi porumb mercantil, în scopul de a stimula producţia agricolă şi a atenua efectele secetei din acest an.
Conform estimărilor oficiale, producţia de porumb a Serbiei a fost cu 46 la sută mai mică anul acesta decât în 2011, obţinându-se doar 3,5 milioane tone. Această scădere va avea un impact negativ asupra activităţilor comerciale, deoarece porumbul este principalul produs agricol tranzacţionat de Serbia pe pieţele externe.
Producătorii de furaje au cerut autorităţilor de la Belgrad să introducă interdicţii asupra exporturilor de porumb, avertizând că recolta ar putea fi chiar mai mică decât s-a prognozat, din cauza secetei din vară.
Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Serbiei, cu aproape 50 la sută din cota de export la produsele agricole. Anul trecut, Serbia a exportat produse agro-alimentare în valoare de peste 2,7 miliarde dolari.