Adama
AGRICOVER

Piaţa fermierilor „ca la carte”

Publicat: 26 august 2011 - 15:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a valorifica producţia micilor fermieri şi pentru a promova culturile ecologice şi produsele tradiţionale atât la nivel local cât şi la cel judeţean, este necesară o piaţă a fermierilor „ca la carte".

Astfel, „Piaţa fermierilor” ar trebui să reprezinte un loc special amenajat (iarbă sau pavat, apă, curent, etc.) format din tarabe care comercializează o mare varietate de produse: fructe şi legume de sezon, produse horticole (gemuri, siropuri, băuturi, flori, arbuşti ornamentali), produse lactate, produse de panificaţie, produse de carne, alte produse (miere, ouă, plante medicinale şi aromatice, etc).

Fiecare fermier pentru a putea intra în piaţă ar trebui trebuie să respecte în mod voluntar un standard de norme, care ar fi acelaşi pentru toţi producătorii agricoli. Apoi se poate achita o taxă de înscriere, pentru a primi un certificat şi un banner cu sigla şi numele producătorului.
Piaţa ar trebui să fie gestionată şi supraveghată de o comisie, sau de către un manager local, dacă este mai mică, la nivel local.

Fiecare piaţă ar trebui să aibă o politică scrisă privind funcţionarea ei, care să asigure:
•    O proporţie substanţială, în mod ideal, cel putin 50%, de produse alimentare şi horticole care vor fi comercializate ar trebui să fie obţinute de la producătorii locali, din judeţ sau din judeţe vecine. Piaţa trebuie să depună eforturi pentru a oferi o varietate de produse de sezon;
•    Conformitate cu legislaţia / regulamentul referitor la siguranţa produselor alimentare;
•    Numirea unui manager de piaţă care să fie prezent în scopul de a supraveghea eficient, care să fie în contact permanent cu vanzătorii şi cumpărărtorii şi care să asigure curăţenia pieţei.
•    Un sistem de selecţie scris pentru alocarea de standuri, inclusiv cu orientări scrise de aplanare a litigiilor din piaţă;
•    Un sistem transparent de comisioane pentru toţi producătorii;
•    Stabilirea clară a preţurilor şi etichetarea cu locul / ţara de origine care urmează să fie afişate pentru toate produsele; Produsele ecologice trebuie să fie verificate la punctul de vânzare, pentru a avea şi etichetele de produs ecologic iar cele tradiţionale să prezinte certificatul de atestare.

Zarzavaturi de vânzare_b

Pietele ar trebui să fie pregatite pentru a funcţiona cu cel puţin trei luni înainte de deschidere, şi trebuie să funcţioneze cel puţin patru luni pe an. De asemenea, o piaţă ar trebui să se desfăşoare în mod regulat zilnic, de două ori pe săptămână, săptămânal sau lunar.
Sursa: Marketing food

Vizualizat: 1993 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Pescarii şi specialiştii: Bursa de peşte este o investiţie inutilă făcută de ANPA cu fonduri UE

Pescarii şi specialiştii: Bursa de peşte este o investiţie inutilă făcută de ANPA cu fonduri UE

Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) a anunţat construirea unei burse a peştelui în Delta Dunării, însă proiectul este considerat inutil atât de specialişti, cât şi de pescari. 

Cheltuim anual 350 milioane euro pe importurile de carne de porc

Cheltuim anual 350 milioane euro pe importurile de carne de porc

Peste 350 milioane euro s-au cheltuit anul trecut pe porcii şi carnea de porc aduse din străinătate, carnea de porc fiind principalul produs agro-alimentar importat de România. 

Românii preferă vinul burgăresc

Românii preferă vinul burgăresc

„Românii au înnebunit după vinul bulgăresc”, titrează cotidianul sofiot Monitor. În primele şase luni ale anului, exporturile de vinuri bulgăreşti în România au crescut considerabil faţă de perioada respectivă a anului precedent, afirmă Krasimir Koev, director al Agenţiei executive pentru viţa de vie şi vinuri de la Sofia. 

Călăraşi: Amenzi de 3.000 lei pentru nerespectarea cantităţii pâinii comercializate

Călăraşi: Amenzi de 3.000 lei pentru nerespectarea cantităţii pâinii comercializate

În perioada 25-28 iulie 2011, CJPC Călăraşi a desfăşurat un control tematic, iniţiat de către ANPC la nivel naţional, care a vizat verificarea calităţii şi a modului de încadrare în cantitatea netă declarată a pâinii comercializată în vrac.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii